CNN: Agenti na Trumpa naskákali během vteřin. Hrdinou je hasič, říká zasahující lékař

Členové ochranky Donalda Trumpa

Americký lékař popisuje záchranu při střelbě na Trumpa

Zásah agentů americké tajné služby při střelbě na exprezidenta Donalda Trumpa byl mimořádně rychlý. Naskákali na něj a chránili jej svými těly během několika málo vteřin. V rozhovoru pro CNN to uvedl lékař Jim Sweetland, který byl na místě. Pokoušel se zachránit život zasaženému hasiči Coreyovi Comperatoreovi, bohužel neúspěšně. Doktor popsal situaci ze svého pohledu a také poslal vzkaz pozůstalým po zastřeleném hasiči.

Sweetland ve vysílání americké televizní stanice CNN zmínil, že stál na jevišti za Trumpem. „Slyšel jsem výstřely, zatímco Trump byl zrovna otočený směrem ke mně a díval se na velkoplošnou obrazovku. Zazněla střelba, slyšel jsem tři rány. Zprvu jsem si myslel, že to byly petardy,“ popisoval lékař.

ČTĚTE TAKÉ: Trump má po atentátu do Bílého domu blíž, říká amerikanista Hornát

Následovaly další rány. Začal se dívat směrem, odkud střelba vycházela, následně se jeho zrak stočil zpět k bývalé hlavě státu. „Pak jsem se podíval zpět na pódium a viděl jsem, jak agenti tajné služby udělali lidskou pyramidu na Trumpovi, a to velmi rychle. Jak jsem se na něj zpět otáčel, už byl krytý těly agentů, byla to záležitost pár vteřin,“ komentoval Sweetland.

Poté jeho pozornost zaujala žena, která křičela, že byl někdo postřelen. „Jediné, co si v ten moment pamatuji, je, že jsem šel k postřelenému. Naštěstí se všichni kryli, tak jsem se k němu mohl dostat rychle, byl jsem u něj do 45 vteřin a někdo už mu tlačil na ránu,“ vyprávěl pro CNN lékař.

Dozvěděl se, že zasaženým je hasič jménem Corey. „Bohužel schytal ránu za pravé ucho, zranění vypadalo velmi vážně. Udělal jsem na místě, co se dalo,“ řekl. Zmínil, že ačkoliv byla na místě krev i mozková hmota, dvojice vystrašených lidí mu se zasaženým mužem pomohla a dostala jej ven ze zaklínění mezi lavicemi. Pak Sweetland začal hasiče oživovat. Zmínil, že měl sice puls, ale nedýchal.

Resuscitace trvala asi dvě minuty, pak se zraněného ujali příslušníci ozbrojených složek, kteří hasiče ohromnou rychlostí dostali pryč z jeviště a na nosítka. Sweetland vypověděl, že tak rychlý zásah za celou svou zdravotnickou kariéru neviděl.

Hasič zemřel jako hrdina, říká lékař

Poté, co byl raněný odnesen, se dostal k jeho manželce a dceři, které se podle všeho Comperatore snažil chránit před palbou atentátníka. „Dívali se na někoho, koho milovali a kdo byl velmi blízko smrti. Chtěli popsat, co se děje, a když se podívali na mě, jejich pohled byl všeříkající,“ popsal lékař.

Snažil se je proto ukonejšit, že ho „odvážejí na místo, kde mu mohou pomoci“. „Dál jsem s tou rodinou nemluvil, ale doufám a modlím se, aby se jejich rány zahojily. Vím, že Corey po sobě nechal dcery a vím, že bude hodně chybět. Rád bych jim řekl, pokud nás poslouchají: ‚Váš otec zemřel jako hrdina’,“ řekl lékař v rozhovoru pro CNN.

PODÍVEJTE SE: Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Exprezident utrpěl střelné zranění pravého ucha, kam ho zasáhla kulka střelce. Ihned poté jej začali krýt agenti tajné služby. Trumpův tým posléze oznámil, že je v pořádku a v pondělí zamířil do Milwaukee na sjezd Republikánské strany.

Atentátníkem byl teprve 20letý Thomas Matthew Crooks. Ten byl registrován coby volič republikánů a nic nenasvědčovalo tomu, že by aktivně vystupoval proti Trumpovi a jeho politice. Crookse po střelbě zabili odstřelovači.

Tagy:
střelba lékař politika Bílý dům Republikánská strana vláda USA Donald Trump Milwaukee tajná služba střelba Americké volby 2024 Thomas Matthew Crooks