Tučné odškodné ano, vězení ne. Proč se Trump nemusí registrovat ani jako sexuální násilník

Americký exprezident a kandidát pro nadcházející volby Donald Trump měl před téměř 30 lety sexuálně zneužít spisovatelku Elle Jean Carrollovou. Rozhodl o tom soud v New Yorku, u kterého publicistka magnáta žalovala. Šlo však o občansko-právní spor, tudíž Trump má ženě zaplatit odškodné ve výši 5 milionů dolarů (106 milionů korun). Vězení mu nehrozí a stejně tak se nemusí registrovat jako sexuální násilník.

Spor se datuje až do roku 1996. Carrollová tvrdí, že jí Trump znásilnil v převlékací kabince obchodního domu v centru New Yorku. Věc by byla již promlčená, kdyby však stát New York loni neschválil zákon, podle něhož můžou oběti sexuálních útoků po následující rok i tak za daný čin podávat žaloby. Toho se po letech rozhodla využít i spisovatelka.

Carrollová exprezidenta obvinila ze znásilnění a také z pomluvy, neboť Trump jí po osočení začal veřejně urážet. Například odmítal, že by se spisovatelkou měl styk, protože „jí tehdy bylo skoro 60 let“. Rovněž tvrdil, že ji neznal, ačkoliv jsou oba zachycení na jisté fotografii. Trump před soudem říkal, že na snímku není Carrollová, ale jeho tehdejší manželka Marla Maplesová. Právníci Carrollové jej však upozornili, že jde o spisovatelku, a zároveň Trumpova slova využili k tomu, aby popřeli jeho předešlé vyjádření, že Carrollová „není jeho typ“.

Devítičlenná porota složená ze šesti mužů a tří žen, přičemž jeden její člen přiznal, že v podstatě patří mezi příznivce Trumpa, neboť je pravidelným posluchačem jednoho z protrumpovských youtuberů, nakonec jednomyslně rozhodla, že exprezident se dopustil „sexuálního zneužití“, nikoliv znásilnění. Sexuální zneužití ve státu New York znamená „sexuální kontakt bez předchozího souhlasu“. Stejně tak porotci uznali, že Trump Carrollovou pomluvil.

ČTĚTE TAKÉ: Kupte si kšiltovku či model sídla. Trump na voličích vydělává, a co politici v Česku?

Celkově jí tak přiznali odškodné za pět milionů dolarů. Dva miliony má Trump zaplatit za sexuální zneužití, zbylé tři za zmiňovanou pomluvu.

Exprezident, který při vynesení rozsudku nebyl přítomen a v průběhu procesu navíc odcestoval do Irska s Velkou Británií, aby se podíval na své golfové hřiště, na verdikt ostře reagoval. „Absolutně nevím, kdo ta žena je. Tenhle verdikt je skandál - pokračování největšího honu na čarodějnice všech dob,“ prohlásil Trump na své vlastní sociální síti Truth Social.

Carrollová výsledek nekomentovala, ale ze soudní síně odcházela s úsměvem na tváři. Exprezidentovi právníci posléze sdělili, že se proti rozsudku odvolají.

Proč se Trump nemusel bát vězení?

Trumpovi již od samého začátku procesu přitom nehrozilo, že by kvůli němu skončil ve vězení. Jednalo se totiž o občansko-právní, nikoliv trestní soud. Výsledkem, který skutečně nastal, je pouze povinnost zaplatit finanční odškodnění žalující straně. Pokud by však uspěl Trump, platit by naopak musela Carrollová, neboť exprezident tvrdil, že jej spisovatelka křivě obvinila.

I přes verdikt se navíc exprezident nemusí podle zákonů státu New York registrovat coby sexuální násilník, což by v případě viny u trestně-právního soudu musel učinit. Na druhou stranu je tak však nazýván v internetovém prostředí i v novinových komentářích, například u deníku The Guardian.

Carrollová je jednou ze zástupu žen, které amerického exprezidenta a finančního magnáta, který se v příštím roce plánuje znovu pokusit o Bílý dům, obvinily ze sexuálního obtěžování či násilí. Jedná se však o první případ, který prošel soudním procesem.

Tagy: