Trump triumfoval v Nevadě. Volební shromáždění jsou nefér, tvrdí Haleyová, účast odmítla

Americký exprezident Donald Trump získal podporu stranických volebních shromáždění v Nevadě ve snaze stát se kandidátem republikánů na prezidenta.Informuje o tom agentura AP, která připomíná, že sedmasedmdesátiletý politik byl jediným významným kandidátem, jenž se klání účastnil.

Jeho soupeřka v souboji o republikánskou nominaci, bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová účast odmítla s tvrzením, že volební shromáždění organizovaná republikány nepovažuje za férová. Místo toho se v úterý zúčastnila nevadských státem organizovaných primárek, které však AP označila za „symbolické“, protože v nich nemohla získat žádného z 26 delegátů.

KOMENTÁŘ: Trump, nebo Biden? Koho a proč si přeje Čína

I když v těchto primárkách Trump nekandidoval, nedokázala Haleyová stejně získat více než 30 procent hlasů, zatímco 63 procent hlasujících se rozhodlo pro variantu „žádný z kandidátů“, což pozorovatelé hodnotí jako velkou porážku dvaapadesátileté političky.

Na rozdíl od ní Trump k nominaci směřuje zatím suverénně, což potvrdila i jeho výhra ve stranických volebních shromážděních v Nevadě. Díky ní získal dalších 26 delegátů. Aby se stal kandidátem republikánů pro listopadové volby, musí jich celkem z amerických států mít 1 215, což by pro něj pravděpodobně neměl být problém.

Všeobecně se tak očekává, že se v listopadu Trump stejně jako v roce 2020 utká s Joem Bidenem. Zatímco tehdy Biden s přehledem vyhrál, nyní průzkumy veřejného mínění dávají o něco větší šance Trumpovi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump slaví triumf i v primárkách, kterých se nezúčastnil. Potupa pro Haleyovou, hlásí média

Tagy:
republikáni primárky USA Donald Trump Nevada prezidentské volby v USA 2024 politika Nikki Haleyová