Orbán je skvělý lídr Turecka, hlásal Trump. Zmatený exprezident si pletl i americká města

Americký prezident Joe Biden bývá terčem posměchu, protože občas působí zmateně a má na svědomí řadu prazvláštních výroků. Jedním z jeho kritiků je i bývalý šéf Bílého domu Donald Trump. Tomu se však v posledních dnech děje prakticky totéž. Hned dvakrát se dopustil přešlapu ohledně Maďarska a tamního premiéra Viktora Orbána. Trump ho označil za lídra Turecka a obě tyto země podle něj sousedí s Ruskem.

„Je tu jeden chlap, Viktor Orbán, slyšeli jste o něm někdy?“ tázal se Trump svých příznivců na mítinku ve státě New Hampshire asi před dvěma týdny. „Je to asi jeden z nejsilnějších lídrů na světě. Je lídrem Turecka,“ pokračoval americký exprezident. Lídrem Turecka je nicméně prezident Recep Tayyip Erdogan.

Prohlásil také, že „Orbánova země sousedí s Ruskem“. Maďarsko ani Turecko přitom společné hranice s Ruskou federací nemají. Trumpových přeřeků si všiml i ukrajinský deník The Kyiv Post.

Trumpovy trampoty s Orbánem tím neskončily. O několik dní později vystoupil na podobné akci v Sioux City ve státě Iowa. „Slyšeli jste někdy o Viktoru Orbánovi? Je to lídr Maďarska,“ řekl svým fanouškům Trump, který se zjevně ze svého omylu poučil.

Evidentně se však nedovzdělal v zeměpisu. „Maďarsko má hranice s Ukrajinou a Ruskem,“ pokračoval znovu chybně. Maďarsko sice kus svých hranic opravdu sdílí s Ukrajinou, ale s Ruskem nikoliv. O tomto přešlapu informoval například magazín The Politico.

Paradoxem je, že sám Orbán se nad Trumpovými faux pas vůbec nepozastavil. Naopak americkému exprezidentovi poděkoval za typickou červenou čepici s Trumpovým jménem, která se stala symbolem jeho kampaně. „Podívejte, co mi dnes přišlo poštou. Děkuji za vaši podporu,“ vzkázal Trumpovi na sociální síti X maďarský předseda vlády, který je považován za jednoho ze spojenců bývalé hlavy státu USA.

Vyhráli jsme ve všech 50 státech, tvrdí Trump

Trumpovy chyby tím neskončily. Na zmíněné akci v Sioux City totiž napřed zdravil úplně jiné město, než ve kterém se nacházel, když jej pojmenoval Sioux Falls. Tato města jsou od sebe vzdálená jen zhruba hodinu jízdy autem, každé se ale nachází v jiném státě. Sioux City je v Iowě, zatímco druhé zmiňované město v Jižní Dakotě.

Podle listu The Hill pak Trumpa na pódiu opravoval místní republikánský senátor Brad Zaun. „Je to Sioux City, ne Sioux Falls,“ řekl senátor po projevu Trumpovi. „Oh, vážně?“ reagoval americký exprezident.

Nejnovějším výrokem Trumpa je, že v roce 2020 vyhrál ve všech 50 amerických státech. Učinil tak v sobotu na Summitu Svobody u floridského Orlanda. „Vyhráli jsme všech 50 států. Zamyslete se nad tím – 50 států. Zvítězili jsme v každém státě, vedli jsme si ve volbách skvěle, získali jsme o 12 milionů hlasů více než v předešlých volbách,“ tvrdil Trump před svými příznivci. Následně podle televize ABC dodal, že volby v roce 2020, které prohrál s demokratickým kandidátem Joem Bidenem, byly „jedna velká lež“.

Volební klání v roce 2020 přitom jasně vyhrál Joe Biden. Trump sice oproti roku 2016 skutečně posílil, co se týče získaných hlasů, ale jen zhruba o devět milionů.

Běžně má problémy s přeřeky spíše Trumpův rival a nynější prezident Biden. Trump toho často využívá. Prezidentské volby v USA se uskuteční na podzim příštího roku. Biden i Trump mají v úmyslu kandidovat a zatím se zdá, že si je jejich strany za své nominanty skutečně zvolí. Stále jsou však ve hře i jiní kandidáti.

Tagy: