Kdyby byly volby dnes, Trump by vyhrál. Poráží Bidena v klíčových státech, uvádí průzkum

Do prezidentských voleb ve Spojených státech zbývá jeden rok a současné průzkumy favorizují exprezidenta Donalda Trumpa. Nejnovější dotazník listu New York Times ukazuje, že Joea Bidena by porazil v pěti ze šesti klíčových států, které nejspíše rozhodnou o vítězi. Bitva je ale nadále velmi těsná.

Kandidátů do Bílého domu je na první pohled mnoho. Reálnou šanci prorazit ale mají nejspíš jen dva. Jak Biden, tak Trump totiž mezi svými spolustraníky drtivě vedou. A preference voličů by se tak musely během pár měsíců hodně změnit, aby každý z nich nakonec neovládl primárky, ze kterých následně vzejde hlavní nominant každé strany pro boj o Bílý dům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump na sjezdu republikánů imitoval Bidena. Za herecký kousek sklidil bouřlivé ovace

V současnosti to tak vypadá na reprízu souboje z covidového roku 2020. Tehdy Trump sice získal úctyhodný počet hlasů, Biden ale nakonec ve volbách po několikadenním sčítání hlasů zvítězil. Bude to v roce 2024 stejné? Průzkumy naznačují, že nikoliv.

Trump znovu na koni

I když je Trump obtěžkaný skandály a na jeho hlavu padá jedna žaloba za druhou, podstatná část voličů nadále věří, že dokáže vést Spojené státy správným směrem. List New York Times zveřejnil vlastní průzkum, ze kterého vyplývá, že kdyby se volby konaly nyní, Trump by ovládl pět ze šesti klíčových států, které nejspíše rozhodnou o vítězi.

V amerických volbách jsou totiž některé státy historicky typicky demokratické a jiné naopak republikánské. Zbylé státy, kde se sentiment průběžně přelévá, zpravidla určují nového prezidenta.

V případě Bidena a Trumpa se bude hrát hlavně o Nevadu, Georgii, Arizonu, Michigan, Pensylvánii a Wisconsin. Ve všech v roce 2020 bodoval Biden a každý – až na jediný – by podle nynějších průzkumů ztratil. Uhájil by jen Wisconsin. Největší porážku by utržil v Nevadě, kde Trump nyní vede o deset procent.

„Nevidím nic, co by udělal a z čeho bychom měli prospěch,“ řekla Patricia Floresová z Nevady, která Bidenovi v roce 2020 dala svůj hlas. Příště chce volit Trumpa.

Těsný souboj

Obecné prezidentské průzkumy, které shromažďuje agregátor Five Thirty Eight, každopádně věští znovu napínavou bitvu. Přestože by Trump v drtivé většině posledních průzkumů prezidentské volby vyhrál, rozdíl není nijak markantní. Většinou jde o rozptyl od dvou do šesti procent.

„Svět se pod Bidenem rozpadá,“ řekl pro The New York Times 53letý volič z Pensylvánie, který před třemi roky volil Bidena. Lidé nejčastěji kritizují věk a mentální schopnosti současného prezidenta, který na konci listopadu oslaví už 81. narozeniny.

Ani Trump už ale není žádný mladík. Do prezidentského souboje seniorů půjde příští rok jako 78letý.

Tagy: