Trumpova dominance. Suverénně ovládl primárky v Missouri, Michiganu i Idahu

Bývalý americký prezident Donald Trump v noci na neděli zvítězil ve třech republikánských primárkách – ve volebním shromáždění v Missouri, Michiganu a Idahu. Uspěl tak na všech akcích, na kterých se v noci na neděli rozhodovalo o republikánském kandidátovi na prezidenta, uvedla agentura AP.

Americká exvelvyslankyně v OSN Nikki Haleyová zatím stále usiluje o své první vítězství v republikánském hlasování. Zřejmě poslední šancí pro Haleyovou, jak zastavit snahu bývalého prezidenta Trumpa získat republikánskou nominaci do letošních prezidentských voleb, bude tzv. superúterý. To připadá na 5. března. V 15 státech USA se ten den konají nominační klání strany, což bude největší den primárek, kdy bude přidělena více než třetina delegátů na červencový republikánský sjezd.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské lži v Kongresu USA. Vyšetřování Bidena je založeno na výmyslech Kremlu, přiznal zdroj

Trump už tento týden v úterý suverénně zvítězil nad Haleyovou v michiganských primárkách se ziskem 68 procent hlasů. Michiganští republikáni však letos uplatnili hybridní nominační systém rozdělený mezi primárky a volební shromáždění. Na sobotních volebních shromážděních bylo možné získat 39 z celkových 55 delegátů a všech 39 jich pro sebe získal exprezident.

Trump michiganské volební shromáždění ovládl zcela jednoznačně, když se mu dostalo podpory téměř 98 procent hlasujících. Podle agentury Reuters obdržel 1575 hlasů, zatímco Haleyová pouhých 36.

Stoprocentní podporu má Trump podle The Washington Post v Missouri. Získal zde všech 51 delegátů. Všech 32 delegátů získal exprezident i v Idahu. Podle The Washington Post zde jasně nad svou sokyní triumfoval, když získal 84,9 procenta hlasů, zatímco Haleyová jen 13,2 procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soud vyloučil Trumpa z primárek v Illinois. Podle žaloby není způsobilý zastávat úřad

Tagy: