Ruské lži v Kongresu USA. Vyšetřování Bidena je založeno na výmyslech Kremlu, přiznal zdroj

Svědectví o korupci amerického prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera byla smyšlená. Na vytvoření tohoto fiktivního příběhu se podílely ruské tajné služby, přiznal žalobcům bývalý informátor FBI Alexander Smirnov. Jeho lživá tvrzení o aktivitách Bidenovy rodiny však už využili republikáni, kteří v Kongresu prosadili vyšetřování, jež by mohlo vést k impeachmentu demokratického prezidenta. Smirnovovy lži byly podle některých politiků pokusem Kremlu zacloumat s americkou demokracií.

Příběh okolo Smirnova a jeho nařčení se začal psát již v roce 2020. Tehdy měl jako již dlouholetý informátor FBI vyšetřovatelům sdělit, že Joe Biden a jeho syn v době, kdy nynější hlava USA působila jako viceprezident v administrativě Baracka Obamy, přijali od ukrajinské energetické společnosti Burisma úplatek ve výši pěti milionů dolarů (asi 117 milionů korun).

ČTĚTE TAKÉ: Senátní lídr republikánů McConnell rezignuje. Potýká se s podobnými problémy jako Biden

Především o Smirnovova tvrzení se opírali republikáni při prosazení vyšetřování, jež by mohlo vést k ústavní žalobě na demokratického prezidenta – takzvanému impeachmentu, píše The Washington Post. Před americkými voliči se prezidenta snažili vykreslit jako zkorumpovaného politika. Nyní se ale ukázalo, že Smirnovova tvrzení jsou smyšlená a bývalého informátora za to čeká soud.

Prsty ve vytvoření příběhu má prý navíc i ruská tajná služba. Právě ta mu měla podle žalobců předat instrukce k tvrzení o Bidenech a jejich aktivitách na Ukrajině, uvádí agentura AP. „Smirnov přiznal, že úředníci spojení s ruskou rozvědkou se podíleli na předání příběhu o Hunteru Bidenovi,“ řekl podle CNN vyšetřovatel David Weiss.

Obavy z útěku z USA

Okresní soud v Los Angeles v pondělí rozhodl o tom, že Smirnov bude na soudní proces čekat za mřížemi. Soudce Otis Wright uvedl, že podle něj neexistují podmínky propuštění, které by zaručily, že muž s vazbami na ruské zpravodajské služby neuteče ze země.

Po informátorově zatčení 14. února ho sice jiný soudce nejdříve propustil z vězení a Smirnov byl pouze monitorován přes GPS, Wright ale minulý týden nařídil, aby byl vzat zpět do vazby. „Na tomto případu není nic záhadného. Svůj názor jsem nezměnil. Tento muž bude ve vazbě až do soudního procesu,“ řekl podle AP.

K TÉMATU: Další skandál Huntera Bidena. Řídil auto pod vlivem drog

Nepravdivé informace, které Smirnov uvedl, nebyly zanedbatelné, napsali žalobci. „Byly zaměřeny na kandidáta jedné ze dvou hlavních politických stran ve Spojených státech. Dopady Smirnovových nepravdivých prohlášení a vymyšlených informací jsou cítit dodnes,“ uvedli žalobci se zjevnou narážkou na vyšetřování v Kongresu.

Smirnovův obhájce David Chesnoff novinářům před budovou soudu po skončení jednání řekl, že se hodlá obrátit na odvolací soud a nadále usilovat o propuštění svého klienta.

Nejlepším „důkazem“ republikánů je lež

Diskreditace Smirnovových tvrzení však ale neznamená stopku pro republikány v jejich snaze odvolat Bidena, a to přesto, že sami přiznali, že jeho vylhané svědectví je jejich nejlepší stopou. Ještě před odhalením těchto lží označil předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů Jim Jordan nařčení informátora za „nejprůkaznější důkaz, který máme“, uvedla CNN.

Předseda sněmovního výboru pro vyšetřování James Comer ale uvedl, že jeho práce nestojí pouze na nyní vyvrácených obviněních. Má prý k dispozici „rozsáhlou evidenci důkazů“.

Podle demokratického politika Jamieho Raskina ale proces vedoucí k impeachmentu po odhalení Smirnovových lží v podstatě skončil. „Ukazuje se, že celá věc byla nejen zjevně nepravdivá, ale navíc šlo o produkt ruské propagandy. A právě ta je již více než rok hnacím motorem tohoto vyšetřování,“ řekl Raskin. Dodal také, že Vladimir Putin se snaží destabilizovat a podkopat americkou demokracii, čehož jsou Smirnovovy lži důkazem.

SLEDUJTE VOLEBNÍ SUPERÚTERÝ NA CNN PRIMA NEWS:

Tagy:
Vladimir Putin FBI propaganda Ukrajina lež soud Joe Biden dezinformace Barack Obama korupce USA úplatek Hunter Biden Moskevský Kreml Jamie Raskin Jim Jordan James Comer (politician) Burisma Holdings Alexander Smirnov Otis D. Wright II