Vrcholně trapný okamžik v dějinách USA. Jak americká média hodnotí soud s Trumpem?

Bývalý americký prezident Donald Trump může být v kauze plateb za mlčení údajným milenkám odsouzen až na neuvěřitelných 136 let vězení. Takový trest by dostal v případě, že by byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby a dostal co nejvyšší trest. Jaké jsou ovšem šance, že bude vůbec odsouzen? Otázkou se zaobírají americká média v čele se CNN.

Názor, zda Trump může být reálně odsouzen, se mezi zámořskými novináři různí. Kupříkladu CNN s odkazem na oslovené odborníky píše, že varianta s Trumpovou vinou není nemožná, ale obžaloba je velmi riskantní. „Existují jistá rizika a komplikace, ale zároveň si myslím, že zde je i cesta k odsouzení,“ sdělila pro CNN někdejší federální prokurátorka a dnes pedagožka Cheryl Baderová.

Skepticky pak sílu obžaloby hodnotí deník The Wall Street Journal (WSJ). Ten připomíná značné úniky o případu do médií, což považuje za známku toho, že prokuratura není příliš silná. „Překvapení je málo, snad kromě údivu, že Braggův případ vypadá ještě slaběji, než jsme očekávali,“ komentovali autoři WSJ s odkazem na manhattanského státního zástupce Alvina Bragga.

Oproti tomu list The New York Times píše, že obžaloba má na exprezidenta skutečně kvalitně nabito. Prokurátora pak komentátoři deníku označují za „zkušeného a charakterního“. „Po zveřejnění obžaloby a doprovodného prohlášení o skutečnostech můžeme nyní říci, že na tomto případu není nic originálního ani slabého,“ komentují autoři NYT, mezi nimiž je i Norman Eisen – někdejší americký velvyslanec v České republice. List dodává, že Bragg má s podobnými případy velkou dávku zkušeností a především pak úspěšnost.

ČTĚTE TAKÉ: Další souboj Bidena s Trumpem o Bílý dům? Manžel do toho půjde, prozradila žena prezidenta

Magazín Politico zhodnotil, že Trump soud využil pro zahájení své prezidentské kampaně, neboť se kvůli němu pokoušel vyburcovat své příznivce, aby proti jeho obvinění protestovali. „Trump rozjíždí svou kampaň s obžalovací párty,“ napsal list Politico.

The Washington Post připomíná, že Trump je historicky prvním obžalovaným americkým prezidentem, čímž tamní politika dosahuje nového dna. Na druhou stranu však platí, že ze dna se dá odrazit zpět výš. „Je možné, že tento vrcholně trapný okamžik v dějinách USA je vlastně dnem, od kterého se dá odrazit,“ zakončuje optimisticky list.

Hrozba až 136 let za mřížemi

Obžaloba proti Trumpovi má celkem 34 bodů a viní jej, že měl zaplatit za mlčení o pohlavním styku Stormy Dainelsové a Karen McDouglasové, stejně jako vrátnému z Trump Tower, který tvrdil, že exprezident má nemanželské dítě. Trump čelí obvinění, že platby financoval a zamaskoval jako „právní výdaje“. Tím se měl dopustit falšování podnikatelských záznamů.

V případě, že by byl shledán vinným ze všech bodů obžaloby, tak by mu mohlo hrozit až 136 let za mřížemi. Takový výsledek se však zdá jako krajně nepravděpodobný. Očekává se, že Trump by do vězení nešel a vyvázl pouze s podmínkou.

Trumpovo soudní líčení vyvolalo velké emoce mezi jeho fanoušky i odpůrci. Oba tábory se během konání newyorského soudu shromáždily na místě a došlo i k několika střetům. Policie ale zároveň zmínila, že očekávala podstatně větší masy lidí, zejména pak na straně Trumpových příznivců.

Tagy:
obžaloba The New York Times Politico USA Donald Trump The Wall Street Journal Alvin Bragg Norman L. Eisen