Další souboj Bidena s Trumpem o Bílý dům? Manžel do toho půjde, prozradila žena prezidenta

Prezident USA Joe Biden by mohl navzdory svým dřívějším vyjádřením v příštím roce znovu kandidovat. Jeho manželka a první dáma Jill Bidenová v rozhovoru pro AP prozradila, že její choť bude nejspíš znovu usilovat o Bílý dům. Je možné, že se dočkáme zopakování souboje mezi nynější hlavou státu a Donaldem Trumpem z roku 2020. Trump totiž nedávno oznámil svoji opětovnou kandidaturu a nyní hraje o podporu republikánů, kteří si jej za svého kandidáta vybrali již v minulosti. Vadit by jim přitom nemusel ani probíhající soud kvůli Trumpovým platbám jeho údajným milenkám.

O Bidenově opětovné kandidatuře promluvila jeho manželka Jill. Z jejích slov vyplývá, že druhý boj o Bílý dům ze strany jejího muže je již téměř jistý. „Řekl, že ještě neskončil. Nedokončil to, co započal. A to je důležité,“ řekla AP první dáma USA. Kromě toho zmínila, že tým jejího manžela musí jen vyřešit, kde a kdy kandidaturu vyhlásit. Posléze pro AP doplnila, že se sice s manželem o této věci radí, ale rozhodující hlas nemá.

Její manžel později hovořil podobně. „Můj záměr je, a bylo to tak od začátku, kandidovat. Ale teď je tu příliš mnoho věcí, které musíme dokončit dřív, než zahájím kampaň,“ pronesl Biden pro televizi ABC. Američané však stále čekají na jeho oficiální oznámení.

Když Biden zvítězil v roce 2020 v prezidentských volbách proti tehdejší úřadující hlavě státu Donaldu Trumpovi, mělo se za to, že o další volební období již lídr demokratů nebude usilovat. V době inaugurace v lednu 2021 mu bylo 78 let a byl suverénně nejstarším člověkem, který se kdy stal americkým prezidentem.

ČTĚTE TAKÉ: Experti: Trump chtěl k soudu v klepetech. Proces ho posílí, postoj Američanů je schizofrenní

Očekávalo se, že během jeho čtyřletého období zazáří nová naděje Demokratické strany, například současná viceprezidentka Kamala Harrisová, která rovněž měla prezidentské ambice, ale v primárkách před posledními volbami nakonec odstoupila a Bidena podpořila.

Nyní se však zdá, že Biden namísto odchodu do důchodu plánuje znovu usilovat o druhé období v Bílém domě. Pokud by se mu za rok podařilo zvítězit a vydržel by až do konce druhého mandátu v roce 2029, bude mu v té době již 86 let.

Faktor Trump

Co Bidena přesvědčilo, aby se navzdory pokročilému věku a občasným přeřekům, kterými je dnes již pověstný, znovu ucházel o prezidentský úřad?

Odpověď je prostá – Donald Trump. Bidenův republikánský rival, kterého demokratický politik vystřídal v Bílém domě, se do úřadu chce vrátit. Již před časem definitivně oznámil, že chce znovu kandidovat a začal usilovat o republikánskou nominaci. A nezastaví ho zřejmě ani jeho současný skandál.

Analytici původně předpokládali, že nad Trumpem bude mít navrch republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis, který se jeví jako mladá naděje této strany. Je mu teprve 44 let a slunný stát na jihu USA řídí již od roku 2019, navíc v nedávných volbách deklasoval svého demokratického soupeře.

Trump o hrozbě, kterou DeSantis představuje, dobře ví, proto na něj ihned začal útočit. Dokonce prohlásil, že pokud by se DeSantis odvážil kandidovat, tak na něj zveřejní nelichotivé informace. „Myslím, že by to od něho byla chyba. Myslím, že by se to (stranické) základně nelíbilo. Vím toho o něm víc než kdokoliv jiný. Možná víc než jeho manželka,“ prohlásil na guvernérovu adresu americký exprezident.

Co Trump na DeSantise ví, není veřejnosti známo. Zdá se však, že jeho hrozby zabraly. DeSantis totiž nejen, že prezidentskou kandidaturu zatím neoznámil, ale navíc se proti Trumpovým slovům nijak výrazně nevymezil. Oproti tomu bývalý prezident je v posledních týdnech čím dál více na očích, byť je to především kvůli probíhajícímu soudu. Přesto však čerstvý průzkum agentury YouGov ve spolupráci s Yahoo ukazuje, že Trumpova podpora mezi republikány roste. Podle výsledků průzkumu by jej za stranického nominanta bralo hned 57 procent republikánů. Oproti tomu DeSantis má podporu jen 31 procent.

Exprezident útočí na soudce i prokurátora

Trumpovi podle všeho u republikánských příznivců neškodí ani fakt, že byl zatčen a před newyorským soudem si vyslechl obžalobu v kauze, která se točí kolem plateb jeho údajným milenkám před prezidentskými volbami v roce 2016. Obžaloba na jeho adresu má hned 34 bodů, exprezident je všechny odmítl.

Podle prokuratury měl Trump před zmiňovanými volbami uplatit pornoherečku Stormy Daniels, modelku Karen McDouglasovou, se kterými měl mít poměr a vrátného z Trump Tower, který tvrdil, že exprezident má nemanželské dítě. Trump čelí obvinění, že platby financoval a zamaskoval jako „právní výdaje“.

Trump je kvůli kauze prvním zatčeným a obžalovaným americkým prezidentem v historii. Soud však označuje za štvavou kampaň proti své osobě. Kupříkladu prokurátor Alvin Bragg je podle něj „kriminálník“ a „zasahuje do voleb“. O soudci Juanu Merchanovi prohlásil, že „ho chce dostat za každou cenu“. Trumpův nejstarší syn, Donald Jr., na soudce rovněž zaútočil tím, že sdílel článek krajně pravicového portálu Breitbart, který obsahoval snímek soudce s jeho dcerou, jež se údajně měla podílet na prezidentské kampani Joea Bidena.

Web Politico konstatoval, že Trump obžalobu jednoduše využil pro začátek své další předvolební kampaně. Připomíná k tomu výše zmiňovaný průzkum, který jej mezi republikány silně favorizuje před DeSantisem. „Ukazuje to ústřední paradox Trumpovy politické kariéry – jeho postavení těží z krizí, kterými prochází,“ napsalo Politico.

Tagy: