RADAR: Česko zasáhne tuhá zima, pozor na náledí a sněhové jazyky. Kde platí výstraha?

Ilustrační foto.

Předpověď počasí 7.1.2024 (7:20)

Česko od neděle zasáhne silný mráz, denní teploty se budou dostávat pod hranici nuly. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Experti zároveň varují před náledím, sněhovými jazyky i silným větrem. Nadále trvá také výstraha před povodněmi, v některých regionech na severu Čech platí extrémní stupeň nebezpečí.

V neděli bude zataženo, na většině území se sněžením. V severozápadní polovině Čech lze očekávat jen ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi −5 až 0 °C, na horách kolem −6 °C.

Experti varují, že se místy bude objevovat náledí. Během neděle napadne od 7 do 20 centimetrů nového sněhu, a to hlavně na jihu Čech a na severovýchodě. Zejména na Českomoravské vrchovině a místy i na Moravě a ve Slezsku se začnou tvořit sněhové jazyky, v Jeseníkách i závěje. Pocitová teplota bude kvůli silnějšímu větru nižší než skutečná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázrak v Japonsku. Záchranáři vyprostili stařenku z trosek domu, strávila v nich tři dny

ČHMÚ lidi na Facebooku vyzývá, aby sledovali aktuální doporučení a výstrahy. Ve velké části republiky je třeba dávat pozor na náledí. Ohledně sněhových jevů a sněhu platí vysoký stupeň nebezpečí, a to na jihu Čech a na severu Moravy. V některých regionech v Ústeckém kraji přetrvává extrémní stupeň nebezpečí, pokud jde o hrozbu povodní.

Odpoledne a večer budou srážky ubývat – zejména v Čechách. I v noci se očekává oblačno až zataženo. Nejnižší teploty dosáhnou −10 °C, na severovýchodě až −13 °C. Hlavně na Českomoravské vrchovině a místy i na Moravě a ve Slezsku se budou tvořit opět sněhové jazyky, v Jeseníkách i závěje. Ojediněle nastane silný mráz.

V pondělí bude rovněž oblačno až zataženo. V jihovýchodní polovině území ČR a na horách se objeví místy slabé sněžení, jinde ojediněle. Během dne – tedy s výjimkou severovýchodu a jihozápadu – budou srážky ubývat. Nejvyšší teploty by se měly držet v rozmezí −8 až −4 °C, na severovýchodě by mohlo být kolem −9 °C.

Tagy: