Zázrak v Japonsku: Záchranáři vyprostili stařenku z trosek domu, strávila v nich tři dny

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení.

Zachráněná stařenka v Japonsku

Zemětřesení v Japonsku má už téměř stovku obětí, další stovky lidí jsou zraněny, mnoho z nich vážně. Rostou obavy o lidi, kteří zůstali bez vody, potravin a léků. Některé příběhy však mají šťastný konec, jako třeba v případě stařenky, kterou se podařilo po několika dnech vyprostit ze sutin.

Japonské úřady pohřešují po pondělním zemětřesení téměř 250 lidí. Naděje na jejich záchranu každou hodinu klesá. Objevují se ale i příběhy se šťastným koncem. Tamním záchranářům se několik dnů po katastrofě podařilo vyprostit z trosek 80letou stařenku.

ČTĚTE TAKÉ: Japonci hledají v sutinách pohřešované po zemětřesení. Máme málo času, varují záchranáři

„Zvládla jste to skvěle! Rozumíte mi? Vedla jste si výborně. Teď už jste v bezpečí," uklidňoval člen sboru vyděšenou seniorku, jejíž příběh měl šťastný konec.

Zhruba 100 km od epicentra zemětřesení natáčel i reportér CNN Prima NEWS Adam Křivánek, který se nacházel ve městě Učinada. „Pokud bych se vydal na sever, narazil bych na hodinové zácpy, protože některé silnice na poloostrově Noto jsou zavalené,“ uvedl z místa.

Většina obětí a pohřešovaných pochází z měst Suzu a Wadžima, kde se zřítily nebo shořely téměř všechny dřevěné domy. „Je to těžko uvěřitelné, ale Wadžima bývalo turisticky vyhledávaným místem. Každoročně sem přijížděli lidé, aby si užili toto přímořské město a trh,“ popsala z místa zkázy reportérka CNN Hanako Montgomeryová.

V evakuačních centrech zůstává přes 30 tisíc lidí. Ostatní se snaží o co nejrychlejší návrat do běžných kolejí. Podle reportéra Křivánka pokračuje život v ostrovní zemi spíše normálně. „Až na dílčí momenty. Třeba v Učinadě probíhají rozsáhlé opravné práce, protože tu byla těžce poškozená silnice,“ popsal.

Opravy ale komplikuje chladné počasí. Během víkendu by měl navíc napadnout sníh.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stroj pobřežní stráže neměl na ranveji v Tokiu být. Naznačila to komunikace pilotů s věží

Tagy: