Turek volá po pravidlech pro Ukrajince v EU: Chtějí zpátky Krym, ale bojovat se jim nechce

Filip Turek

Filip Turek o Ukrajině

V Česku je množství Ukrajinců, kteří dávají jasně najevo, že za svou zemi nemíní bojovat, ale zároveň nahlas tvrdí, že chtějí získat Krym vojenskou cestou. V evropském speciálu na CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek. Podle něj by si Evropa měla pro tuto skupinu určit jasná pravidla. Turek zároveň zmínil, že mírová jednání s Vladimirem Putinem považoval vždy za nemožná. Takové rozhovory by podle něj mohl vést jen americký prezident.

„Měli bychom určit Ukrajincům podmínky naší pomoci a  pravidla, jak se tady mají chovat. Je neuvěřitelné, že je možnost mít tady takové množství lidí, kteří dávají jasně najevo, že za Ukrajinu nechtějí bojovat, ale zároveň tvrdí nahlas, že chtějí získat zpátky Krym vojenskou cestou za každou cenu. Já tvrdím, že to nejde. To samé tvrdí Američané či polští generálové, tvrdí to úplně všichni,“ řekl Turek ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT KOMENTÁŘ: Ruský hokej nezářil ani před krvavou invazí. Tým plný buranů na šampionátech nechybí

Lidské zdroje jsou pro ukrajinskou armádu dlouhodobým problémem, protože bojuje s mnohem větším a lépe vybaveným nepřítelem. V posledních měsících se tento problém ještě prohloubil, což tamní úřady přimělo k zavedení přísnějších opatření pro ty, kteří se vyhýbají odvodům.

Turek se rovněž vyjádřil k tomu, co soudí o případných mírových rozhovorech s ruským agresorem: „Samozřejmě si myslím, že vyjednávání s Vladimirem Putinem bylo celou dobu nemožné – až na nějaké úplné výjimky. Ten člověk potřebuje odpovídajícího partnera, což nebude nějaký komisař z Evropy. To může být americký prezident.“

Celou debatu sledujte ve videu níže:

Tagy:
Ukrajina politika Evropská unie Evropský parlament Přísaha Evropské volby 2024 Filip Turek Motoristé sobě