Schůzka Orbána s Putinem v Moskvě? Je dobře, že se někdo snaží o dialog, oceňují členové ANO

Putin s Orbánem jednali o urovnání války na Ukrajině.

Orbán v Moskvě

Je dobře, že se někdo snaží o dialog s Ruskem, každá debata o ukončení války dává smysl. Tak oslovení představitelé ANO pro CNN Prima NEWS zhodnotili setkání Viktora Orbána s Vladimirem Putinem v Moskvě. Západní lídři upozorňují, že maďarský premiér jednal s šéfem Kremlu bez mandátu NATO či EU.

„Je dobře, že se někdo snaží o dialog s Ruskem. Viktor Orbán je asi jediný politik z EU, kterého Putin přijme. Měli bychom se snažit ukončit tu šílenou válku, což se nám bez jednání a použití veškerých kanálů diplomacie nepodaří,“ komentoval pro CNN Prima NEWS europoslanec Jaroslav Bžoch (ANO).

Sám je nicméně skeptický k tomu, jaký výsledek Orbánova cesta do Moskvy přinese. „Viktor Orbán neměl žádný mandát vyjednávat jménem EU. Tudíž je podle mého názoru nulová šance, že to vývoj konfliktu někam posune,“ dodal Bžoch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orbánova cesta na Ukrajinu jako štít pro Babiše. Nejsme proruští, ohánějí se s ní členové ANO

Podle europoslance Ondřeje Knotka (ANO) dává každá debata o cestách k ukončení války smysl. „Dříve nebo později by s Putinem někdo hovořil. Proč by to nemohl být zrovna Viktor Orbán,“ sdělil Knotek redakci CNN Prima NEWS, která oslovila i další představitele hnutí ANO, konkrétně třeba poslance Patrika Nachera a Martina Kolovratníka.

Ani jeden z nich však na dotazy nereagoval. Nacher a Kolovratník se před časem pustili do sporu s europoslancem Ondřejem Krutílkem (ODS), který na sociálních sítích ostře kritizoval šéfa ANO Andreje Babiše za to, že se formálně spojil s Orbánem, aby založili unijní alianci Patrioti pro Evropu.

Nacher a Kolovratník se stranického šéfa zastali, přičemž argumentovali nedávnou Orbánovou cestou do Kyjeva a schůzkou s Volodymyrem Zelenským. V té době ještě nebylo jasné, že se maďarský premiér krátce po návštěvě Ukrajiny vydá i do Ruska.

Páteční cestu do Moskvy Orbán označil za „druhou zastávku mírové mise“. „K ukončení války je třeba mnoho kroků, my jsme ale udělali ten první k obnovení dialogu,“ prohlásil.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Orbán v Kyjevě vyzýval k příměří. Zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu?

Maďarsko udržuje s Kremlem dobré vztahy dlouhodobě, a to navzdory ruské invazi na Ukrajinu, která probíhá již třetím rokem. Budapešť odmítá poskytovat Kyjevu vojenskou pomoc a kritizuje sankce, jež Evropská unie na Rusko uvalila. Orbán patří k několika málo západním lídrům, kteří se od začátku agrese setkali s Putinem.

Představitelé NATO i EU zdůraznili, že Orbán během jednání s Putinem neměl žádný mandát od ani jednoho ze dvou zmíněných společenství. Třeba premiér Petr Fiala se k setkání vyjádřil následovně: „Viktor Orbán v Moskvě nezastupuje české zájmy ani zájmy EU. Nemá žádný mandát vyjednávat naším jménem. Český postoj je jasný. Putin je agresor, my stojíme na straně Ukrajiny.“

Zatímco Babiš se k Orbánovi a vzájemnému přátelství s ním dlouhodobě hrdě hlásí, čerstvě zvolení europoslanci za ANO vznik aliance Patrioti pro Evropu komentují ve veřejném prostoru spíše minimálně.

Tagy: