Tutlala jsem to v sobě, říká Leichtová o zneužití ve 12 letech. Co jí nakonec pomohlo?

Kristýna Leichtová

POVÍDEJ (21)

Herečku Kristýnu Leichtovou ve 12 letech sexuálně zneužil neznámý muž. Dlouhou dobu o traumatu nechtěla mluvit, jít s pravdou ven se rozhodla až po čase. Nyní se o tom nebojí hovořit, právě díky tomu se podle svých slov s otřesným zážitkem vyrovnala. Prozradila to v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Kristýna Leichtová hraje v divadle i ve filmu, k tomu zpívá a má i výtvarný talent. S přítelem a režisérem Vojtěchem Štěpánkem vychovává dvě dcery, tříletou Dorotu a roční Rozárku. Coby dospívající dívka ale prožila velmi nepříjemnou zkušenost. Zneužil ji neznámý muž.

„Je to velký zásah. Dvanáct let je věk, ve kterém vám někdo naruší intimní prostor, o kterém ještě ani sami nevíte, že existuje,“ uvedla Leichtová.

Hrůzný incident se odehrál před více než 20 lety. Herečka, která si zahrála například v seriálu 1. MISE na FTV Prima, přiznává, že se s traumatem dlouho vyrovnávala. „Tutlala jsem to v sobě hodně dlouho. Jediný, kdo o tom věděl, byla moje nejlepší kamarádka ze základní školy. Svěřila jsem se jí asi 14 dní poté, co se to stalo,“ popsala Leichtová.

Právě reakce kamarádky jí v budoucnu pomohla, aby se nebála o problému otevřeně hovořit. „Tím, že mě přijala a neodsoudila, jsme o problému mohly mluvit úplně normálně,“ prozradila česká herečka s tím, že podobnou zkušenost jakou má ona, zažila spousta žen.

„Když jsem pak v 15 letech nastoupila na konzervatoř, sedly jsme si s kamarádkami do čajovny a naťuklo se téma sexuálního zneužívání. Najednou jsme zjistily, že všechny ty holky mají nějakou podobnou zkušenost. Díky tomu, že jsme si o tom tak otevřeně popovídaly, se nám všem ulevilo,“ popsala herečka známá z filmů Účastníci zájezdu či Dítě číslo 44.

Nebojte se o problému mluvit

Promluvit o svém problému se Leichtová znovu rozhodla až po letech. „Věřím tomu, že jsem se s tím vyrovnala díky sdílení. Tím, že jsem o tom začala mluvit, jsem problém pojmenovala a vymizel. Právě pojmenováním toho démona, což byla úzkost a zahanbení, mi pomohlo. Je to zkušenost, kterou můžu předávat a sdílet dál,“ popsala Leichtová.

Nejhorší, co podle ní mohou oběti sexuálního zneužívání udělat, je, nechat si vše pro sebe. „Je spousta holek, které si to nechávají pro sebe a to je to nejhorší, co mohou udělat. Tím se to táhne celý život,“ uvedla česká herečka.

Leichtová se v rozhovoru s Radkou Červinkovou v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS rozpovídala také o domácím porodu či plánech do budoucna. Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: