Tváříte se, jak jste chytří, ale nezvládli jste nic, vmetla Richterová Nacherovi v Partii

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 12.6.2022

O to, kdo může za rekordní inflaci, se v nedělní Partii Terezie Tománkové přeli pozvaní politici. Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher tvrdí, že vláda nečiní dostatečné kroky, aby pomohla obyčejným lidem, kabinet podle něj pouze přešlapuje na místě. Naopak místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterovvá (Piráti) je přesvědčená, že současná situace úzce souvisí s působením předchozí vlády vedené právě hnutím ANO.

„Inflace dál poroste, situace by se mohla zlepšovat v druhé polovině roku. V následujícím roce bude stále vyšší, ale jednociferná. V roce 2024 pak přijde inflační cíl dvě procenta a stabilita,“ předpověděl v Partii ekonom Štěpán Křeček, čímž rozproudil vzrušenou debatu.

Podle Nachera vláda nepracuje dostatečně. „Jsme v bezprecedentní situaci, kterou vláda nezavinila, ale nic s ní nedělá. Celkem 24 z 27 unijních zemí poskytlo plošnou pomoc, tahle vláda neudělala nic. Pak vymyslí 5 000 podporu s čistou mzdou, potom hrubou, stejně je to skoro plošné. Poškozuje to lidi. Šlo udělat dočasné snížení DPH či poplatku za obnovitelné zdroje a střednědobě se kouknout na emisní povolenky, tím dáte impulz do společnosti,“ sdělil poslanec v Partii.

„Inflační očekávání u lidí jsou, když vláda přešlapuje na místě. Vaše předpovědi do budoucna ohledně zadlužení jsou takové, že vám to kritizuje i Kalousek,“ doplnil.

Do současné vlády se opřel také bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Pomoc je pomalá a administrativně náročná. Měli bychom přehodnotit dlouhodobý pohled na energetiku, není to běžná komodita, je to veřejný statek. ČEZ nemusí veškerou energii prodávat na burzu a mohl za regulovaných podmínek toto poskytovat českým podnikům a občanům,“ sdělil svůj názor na řešení situace.

Ochutnali jsme vaši medicínu

Především do Nachera se pak opřela vládní poslankyně Richterová. „To je šílené, co říkáte. Za vlády ANO jste rozjeli obrovský nárůst provozních výdajů státu,“ uvedla.

„Ekonomičtí experti varovali, že narazíme na dluhovou brzdu tak, jak ji máme nastavenou v zákonech, a budeme muset omezit veřejné služby – zdravotnictví, školství, sociální služby. To nikdo nechceme. Vy jste rozjeli zadlužování na těch povinných každoročních výdajích. Je to nárůst počtu zaměstnanců státu, nedotažená digitalizace, takže obrovské provozní výdaje na tom všem. Vy jste toho prostě strašně moc neudělali. Ani důchodovou reformu, ani reformu exekucí jste nedotáhli,“ doplnila.

Z těchto důvodů proto nemá podle ní hnutí ANO vládu co poučovat. „V této situaci se tu tváříte, jak jste strašně chytří, ale poté, co jsme si ochutnali vaši medicínu zadlužování státu, tak chci zdůraznit, že my jsme jako vláda vycházeli z čísel,“ řekla.

Sám Nacher označil ještě dalšího viníka současné situace. „Je to i důsledek nesmyslného Green Dealu. My jsme na hlavu největší vývozci energií a na paritu kupní síly je máme nejdražší. Je to absurdita. Jako kdyby měl Kuvajt nejdražší ropu. Lidé budou šetřit tak, že se ekonomika zastaví. Běžte se podívat do potravinové banky,“ řekl v Partii.

Tagy: