Tvrdá slova slovenského premiéra k hraničním kontrolám: Česko selhalo, takto se to nedělá

Předseda slovenské vlády Eduard Heger

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu kritizoval Českou republiku za její rozhodnutí obnovit v souvislosti s rostoucí migrací hraniční kontroly se Slovenskem. Naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec chce jednat se sousedními zeměmi; pro případ nedohody na opatřeních Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem. Český ministr vnitra Vít Rakušan krok Česka hájí s tím, že situace na hranicích se Slovenskem začala být v posledních dnech neúnosná.

Kontroly mají začít ve čtvrtek. „Budeme samozřejmě jednat jako předsednická země o dalších krocích i na celoevropské úrovni, a to ve všech souvislostech, ke kterým se migrační krize váže,“ uvedl Rakušan.

„Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ji další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu,“ řekl novinářům Heger.

Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Podle slovenského premiéra je absurdní očekávat, že Slovensko bude v rámci Schengenu chránit hranici s Českem nebo Maďarskem. „Zavádějí kontroly, protože je migrace, ale to není problém Slovenska. Řešení je pomoci Maďarům na hranici se Srbskem,“ řekl Heger.

Ministr vnitra Mikulec řekl, že Bratislava chce využít všechny možnosti, aby neznepříjemňovala život lidem kontrolami na hranicích, a stejně jako Heger navrhl pomoc Maďarsku. O možných opatřeních chce Mikulec jednat s kolegy ze sousedních zemích příští týden. Pro případ nedohody Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem; už v současnosti tam pracují společné hlídky obou států.

Právě trasu přes Maďarsko, Slovensko a Česko využívají podle slovenských úřadů migranti při cestě do západní Evropy.

Readmisní dohody jako cár papíru

Český ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s obnovením kontrol na hranicích se Slovenskem dříve řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatickými kroky nebylo dosaženo očekávaných úspěchů.

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran podle listu Denník N označil zmíněné readmisní dohody za cár papíru. Slovensko by podle něj nezvládlo přebírat všechny migranty z Česka; tvrdil také, že ani Maďarsko je nepřijímá od Slovenska.

Šéf slovenské diplomacie Rastislav Káčer uvedl, že Bratislava považuje schengenský prostor za zásadní záležitost a dělá všechno proto, aby zůstal volný. „Problém vzniká na vnější hranicích Schengenu. Vzniká kaskáda opatření pod tlakem Německa, který se přesouvá na Česko, Rakousko,“ řekl šéf slovenské diplomacie.

Tagy: