Tvrdé boje na Donbase. Ukrajinci za jeden den zlikvidovali stovky Rusů a odrazili 80 útoků

Prudké boje na Donbase neustávají. Ukrajincům se během neděle podařilo odrazit přes 80 útoků a zlikvidovat stovky ruských vojáků, informoval ukrajinský generální štáb. Od začátku invaze loni v únoru už bylo podle Ukrajinců eliminováno skoro 150 tisíc Rusů. Moskva údaje o ztrátách nezveřejňuje.

Hlavní útočné snahy Rusů se nyní podle ukrajinského generálního štábu soustředí na města Kupjansk, Lyman, Bachmut, Adijivka a Šachtarsk. „Během uplynulého dne odrazili naši obránci 81 útoků v těchto oblastech,“ stojí v pondělním hlášení ukrajinského generálního štábu.

ČTĚTE TAKÉ: Drony od Čechů v boji o Bachmut: Záběry ukazují akci proti vagnerovcům, ti nemají ani páru

Zpráva se zmiňuje také o aktuálních ztrátách Rusů. Ukrajinci měli během neděle zlikvidovat 560 okupantů, od začátku invaze pak celkově 148 690. Nutno podotknout, že se jedná o ukrajinské statistiky a do kolonky eliminovaných vojáků se zahrnují jak ti zabití, tak i zranění, a tudíž vyřazení z boje. Moskva počty padlých vojáků od počátku invaze prakticky nezveřejňuje, Kyjev ztráty ve vlastních řadách rovněž drží v tajnosti.

Ruská armáda v noci na pondělí podle ukrajinského generálního štábu zaútočila i 14 íránskými drony typu Šáhed. Protivzdušná obrana 11 těchto bezpilotních letounů zničila.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko oznámil, že ve vzdušném prostoru kolem hlavního města bylo zlikvidováno devět dronů a že podle předběžných informací nezpůsobily žádné materiální škody ani nikoho nezranily. Útok byl veden ve dvou vlnách. „Tímto způsobem se nepřítel snažil dosáhnout svého taktického cíle — vyčerpat naši protivzdušnou obranu. Proto noční nálet na Kyjev trval dlouhých pět a půl hodiny,“ dodal Popko.

Terčem ruského útoku se stalo i město Chmelnyckyj na západě Ukrajiny. Starosta Oleksandr Symčyšyn uvedl, že nálet si vyžádal čtyři zraněné a jednoho mrtvého z řad záchranářů. Poškozena byla také řada domů, hasiči na místě likvidovali požáry.

Tagy: