Tvrdý úder fregaty Hessen, sestřelila dva letouny. Německá vláda hovoří o nejrizikovější akci

Loď německého námořnictva, nasazená před několika dny na ochranu lodní dopravy v Rudém moři v rámci mise EU Aspides, v úterý v oblasti sestřelila dva bezpilotní letouny. Podle agentury Reuters to ve středu oznámili představitelé německé vlády a doplnili, že jde zřejmě o nejrizikovější nasazení německé armády za dlouhou řadu let.

„Toto je... pravděpodobně nejnebezpečnější nasazení německé armády za mnoho, mnoho let,“ řekl mluvčí německé vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Sankční slepota? Spojenec Francie dodává Rusku materiál pro zbraně, Západ mlčí, zuří Ukrajinci

Německá fregata Hessen sestřelila každý z obou dronů do 20 minut od startu, uvedl na tiskovém brífinku mluvčí německého ministerstva obrany. Odmítl však komentovat, co mělo být jejich cílem. „Byly detekovány radarovým systémem a měly různý dosah. Proto byly použity dvě různé zbraně,“ řekl mluvčí. Jiný podezřelý dron fregata zachytila už v pondělí, ale nepodařilo se jí ho sestřelit, dodal.

Na nákladní lodě na klíčové obchodní trase v Rudém moři od listopadu téměř denně útočí šíitští povstalci Hútíové, kteří ovládají západní část Jemenu. Íránem podporovaní rebelové tvrdí, že tak činí na podporu Palestinců v Pásmu Gazy, kde vede Izrael válku proti teroristickému hnutí Hamás. Spojené státy a Británie na útoky povstalců opakovaně reagovaly použitím síly, zatím se jim je ale nepodařilo zastavit.

Operace EU Aspides, které se zpočátku účastní tři vojenské lodě včetně fregaty Hessen, má pouze obranný mandát a jejím cílem je "doprovázet obchodní plavidla a chránit je před možnými útoky na moři". Mise nepočítá s účastí v úderech proti pozicím Hútíů na pevnině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na reportáž CNN o speciální dronové jednotce Ukrajinců

Tagy: