Tvůrci nového filmu Zápisník alkoholičky připravili pro Terezu Ramba narozeninové překvapení

Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka se prezentoval na karlovarském filmovém festivalu ve velkém stylu. Přítomna byla hvězdná filmová delegace v čele s herečkou Terezou Ramba, která v sobotu 29. června oslavila 35. narozeniny, a tak nechyběl ani dort.

Nový celovečerní snímek Zápisník alkoholičky od tvůrců divácky úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů míří 11. července 2024 do kin. Vypráví silný příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. O tom, proč je tak těžké přiznat si problém s pitím, proč není překážkou závislosti ani malé dítě, co je motivací k léčbě nebo jak probíhalo natáčení, mluvili na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary nejen autorka knižní předlohy Michaela Duffková, režisér snímku Dan Svátek a protagonistka Tereza Ramba, ale také herečky Alžběta Malá, Barbara Lukešová a Diana Dulinková nebo herci Miroslav Hanuš, Oskar Hes, Jan Plouhar. Jak vznikalo samotné drama, hudba k němu a co dalšího je v plánu, přiblížili scenáristka Marta Fenclová, autor hudby Jakub König, zvukař Ondřej Muška, zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková a koproducent Tomáš Jindříšek.

Spolu s novým filmem představili také projekt Ženy s odvahou a premiérově také dva videoklipy k filmovým písním Znova od zpěvačky Kateřiny Marie Tiché a Hejna od autora filmové hudby Jakuba Königa.

Co vedlo Dana Svátka, že si vybral pro filmovou hudbu právě tyto umělce? „Obdivuju práci Kateřiny Marie Tiché, na kterou mě kdysi upozornil David Stypka. Hlavně jako textařka je Katka úžasná a její texty mi umožňují se tak nějak krásně vzdálit,“ prozrazuje režisér a dodává: „Těch důvodů, proč jsem oslovil právě Jakuba Königa, jsou desítky. Podílel se už na Úsměvech smutných mužů. Jeho alba poslouchala při natáčení do sluchátek Tereza Ramba, aniž by o naší tehdejší spolupráci nebo mém záměru oslovit ho věděla. A musím říct, že z výsledku mám obrovskou radost. Spolupráce Jakuba a Ondřeje Mikuly alias Aid Kida dopadla skvěle.“

„Píseň Znova je o tom momentě v životě, kdy myslíte na to, jaké by to bylo, dostat novou šanci a s čistým štítem smět začít od začátku... A jestli byste o to vůbec stáli. Dlouho se mi nestalo, že by moje píseň tak skvěle zapadla do nějakého jiného příběhu, než je ten můj, ale u Zápisníku alkoholičky se to, myslím, podařilo úplně fantasticky,“ pochvaluje si zpěvačka Kateřina Marie Tichá.

A co na to autor hudby? „Už sedmým rokem abstinuji, a tak pro mne bylo téma Zápisníku alkoholičky od začátku hodně osobní. Nahrál jsem si na hranu vinné skleničky čtyřtónový kolovrátek… a ten jako neustále se cyklící téma závislosti prochází prakticky každou větší hudební plochou filmu. A z něj mi taky pod rukama nečekaně vyrostla písnička Hejna, kterou jsme s Aid Kidem rozvinuli do zdrcující i nadějeplné skladby, která zazní ve filmu a ke které jsme s Danem Svátkem natočili videoklip,“ přibližuje proces tvorby Jakub König.

Tvůrci filmu k projektu také spouští osvětovou kampaň Ženy s odvahou, která má upozornit na celospolečenský problém závislosti na alkoholu u žen. „Michaela Duffková byla první žena s odvahou, my chceme ukázat další příběhy žen, zároveň i způsoby pomoci a také otevřít debatu o potřebných systémových změnách. K tomu účelu spouštíme webové stránky, kde budou příběhy a rozcestník na pomoc. Dále poběží kampaň na sociálních sítích a v médiích. Navíc jsme vytvořili veřejnou crowdfundingovou sbírku na dárcovské platformě Donio. Podporovatelé, nadšenci a všichni, kterým téma přijde důležité, tak mohou podpořit detabuizaci celé problematiky a otevření dialogu ve veřejném prostoru,“ dodává koproducent filmu a marketingový expert Tomáš Jindříšek.

Kromě kampaně se připravuje i roadshow po všech krajích ČR. Záštitu nad celým projektem převzala Klára Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Více informací zde.

Setkání s tvůrci a herci nového celovečerního filmu Zápisník alkoholičky proběhlo během festivalu v Karlových Varech, ne náhodou v prostoru Mattoni Life Baru. „Před pěti lety od nás získala Michaela Duffková Cenu Magnesia za blog roku a dnes se těšíme na film inspirovaný její osobní zpovědí, která z blogu vychází. Téma nadměrné konzumace alkoholu ve společnosti rezonuje stále více a je skvělé, že lidé na večírcích častěji volí nealkoholické nápoje. S Mattoni ukazujeme, že i nealkoholické koktejly mohou být velmi chutné a zábavné, nejen zde na festivalu proto nabízíme nealko koktejly s Mattoni, včetně koktejlu Nature, vítěze světového šampionátu v míchání nealko drinků,“ říká Lutfia Volfová, mluvčí Mattoni 1873.

Společným přáním všech zúčastněných bylo, aby film Zápisník alkoholičky inspirovaný životním příběhem Michaely Duffkové navedl ty, kteří bloudí, a rostl tak počet Žen s odvahou. Film podpořil Státní fond kinematografie a Ústecký kraj. Distributorem je Bontonfilm.

Více informací o filmu najdete zde.

Tagy: