Twitter permanentně zablokoval Trumpův účet. Chce zabránit podněcování k násilnostem

Americký prezident Donald Trump

Twitter permanentně zablokoval Trumpův účet

Společnost Twitter oznámila, že trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem“, informuje agentura Reuters. Již dříve tento týden sociální síť dočasně zablokovala Trumpův účet kvůli příspěvkům, v nichž prezident odmítal odsoudit násilné vniknutí svých podporovatelů do budovy amerického Kongresu a trval na svých nepodložených tvrzeních o podvodech v nedávných prezidentských volbách. Trump tak přišel o 88 milionů sledujících.

Twitter vydal k celé věci následující vyjádření: „Po bedlivém přezkoumání tweetů účtu @realDonaldTrump a aktuálního kontextu jsme trvale zablokovali účet kvůli nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem.“

Jenže Trump krok Twitteru označil za omezování svobody projevu a začal tweetovat z vládní stránky. „Nás neumlčí!“ hlásal z účtu @POTUS, který má přes 33 milionů sledujících. Sociální síť však brzy nato uvedla, že smazala prezidentovy příspěvky i z něj. V sérii nyní již smazaných tweetů Trump dodal, že v blízké budoucnosti zvažuje vytvoření vlastní sociální sítě.

Trumpův účet pozastaví i Facebook

Také Facebook tento týden uvedl, že Trumpův účet pozastaví minimálně do konce jeho prezidentského období, což je 20. ledna. Krok Twitteru však pro prezidenta představuje větší ránu, protože na této síti měl přes 88 milionů sledujících, podotýká agentura AFP.

Bojkot Trumpa se rozšířil i mimo sociální média. Například kanadská nadnárodní společnost Shopify, zabývající se obchodováním na internetu, stáhla ze své nabídky všechny prodejce jakkoli spojené s americkým prezidentem, včetně oficiální webové stránky Trump Organization. „Shopify netoleruje aktivity, jež podněcují násilí,“ sdělila firma Bloombergu.

K situaci se vyjádřili i někteří politici. Například britský premiér Boris Johnson ve středu Trumpa vyzval k nenásilnému předání moci a respektování demokracie.

Příznivce vyzval k pochodu ke Kongresu

Donald Trump ve středu v projevu ke svým podporovatelům znovu odmítl prohru v prezidentských volbách, mluvil o podvodech a snaze demokratů volby zmanipulovat, načež své příznivce vyzval k pochodu k budově Kongresu.

Trumpovi příznivci nedlouho poté prorazili bezpečnostní zátarasy a vtrhli do sídla zákonodárného sboru. Ničili a kradli v něm vybavení, při potyčkách s policií tam zemřelo pět lidí a několik desítek dalších utrpělo zranění. Prezident sice během útoku na Kapitol své zastánce vyzval, aby se vrátili domů, zároveň jim však vyjádřil podporu a sympatie.

Tagy: