Týden hrůzy pro Bílý dům. Biden hledal mrtvou političku, viceprezidentka si pletla Koreje

Americká diplomacie za sebou nemá zrovna úspěšný týden. Nejdříve se dopustil dalšího faux pas prezident Joe Biden, který na tiskové konferenci vyhlížel v davu zesnulou političku. O den později spáchala rétorický přešlap také viceprezidentka Kamala Harrisová, která při návštěvě Jižní Koreji v projevu chválila pevné spojenectví s autoritářskou Severní Koreou.

Poradcům Bílého domu, kteří musí před novináři vysvětlovat Bidenovy zmatečné výroky, přibyly na tváři další vrásky. Americký prezident se totiž v týdnu naneštěstí dopustil řečnické minely, když se v projevu, jako již několikrát před tím, obracel na osobu, jež je po smrti.

K faux pas došlo na středeční tiskové konferenci, kdy Joe Biden mluvil o zdravotní politice a také o hurikánu Ian. V jednu chvíli ale prezident svou řeč pozastavil a začal v davu přihlížejících hledat republikánku Jackie Walorskiovou. Politička přitom zemřela v srpnu při autonehodě.

„Jackie, jsi tady? Kde je Jackie? Asi tady není,“ řekl během projevu americký prezident. Opět tím navršil kupu rétorických přešlapů, které ho trápí od příchodu do Bílého domu.

Administrativa prezidenta USA odmítla minelu blíže komentovat. Mluvčí Karine Jean-Pierreová jen prohlásila, že prezident měl Walorskiové „plnou hlavu“.

Přešlap viceprezidentky

O den později se mezinárodního trapasu dopustila i viceprezidentka Kamala Harrisová. A to na zvlášť citlivém místě, při návštěvě Jižní Koreje. Politička si v proslovu sice pochvalovala pevné spojenectví s Koreou, jenže namísto Soulu po jejich slovech jásal Pchjongjang.

„Spojené státy jsou součástí velmi důležitého vztahu a tím je spojenectví s Korejskou lidově demokratickou republikou,“ prohlásila Kamala Harrisová v demilitarizované zóně Korejského poloostrova. Zjevně si spletla Severní Koreu s Jižní Koreou.

Chybu si ale pravděpodobně rychle uvědomila a dodala: „Nemůžu slovy dostatečně vyjádřit, že odhodlání Spojených států bránit Korejskou republiku je skálopevné a že uděláme vše, co je v našich silách, abychom dostáli tomuto závazku v každém smyslu slova.“

Politici ani uživatelé na sociálních sítích ji ale přesto nešetřili. „IQ Kamaly Harrisové je nižší než Bidenův věk,“ napsal jeden z uživatelů na Twitter.

Tagy: