Nedělejte to. Použije-li Rusko jaderné zbraně, odpovíme, varoval Biden Putina

Zpráva o masakru v texaské škole zasáhla i amerického prezidenta Joea Bidena

Rusko je teroristický stát, uvedl v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Společně s ukrajinskými orgány odhalil a zveřejnil záběry z nově nalezených masových hrobů v Izjumu. Podle Kyjeva tam Rusové zavraždili více než 440 lidí, mluví se zejména o civilistech. Podle nejnovějších informací valná většina obětí zemřela násilnou smrtí, v hrobě byly nalezeny také děti. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že se Ukrajinci pokouší páchat teroristické útoky. Americký prezident Joe Biden Kreml varoval před použitím jaderných zbraní.

„Rusko je teroristickou zemí. Nevím, proč to světu trvá tak dlouho to poznat,“ píše na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tato slova napsal v souvislosti s ukrajinským osvobozením města Izjum, kde bylo nalezeno přes 440 zakopaných lidských těl: „Kolik umučených Ukrajinců zde leží, není známo. Kolik dalších našich lidí musí zemřít, aby to všichni ostatní pochopili?“ ptá se Zelenskyj.

Většina obětí uložených v provizorních hrobech nalezených v Izjumu na severovýchodě Ukrajiny patří civilistům, uvedla ukrajinská policie. Většina ze zatím exhumovaných těl nese stopy mučení, sdělil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Dodal, že v hrobech byly nalezeny také děti. Do města, které Ukrajinci osvobodily od ruských okupačních jednotek minulý týden, plánuje vyslat svou misi OSN.

Americký prezident Joe Biden varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před použitím chemických nebo jaderných zbraní na Ukrajině. „Nedělejte to. Změnilo by to tvář válečných konfliktů jako nic jiného od dob druhé světové války,“ uvedl v rozhovoru pro CBS News. Dodal, že by se Rusko stalo ještě větším vyvrhelem, než jakým dosud byl. „V závislosti na tom, co by udělali, by přišla adekvátní odpověď,“ dodal Biden.

Rusko pokračuje ve své ofenzivě na ukrajinském Donbasu nehledě na pokusy Kyjeva o protiútok, prohlásil během pátku podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin, který je v uzbeckém Samarkandu na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). Dále prohlásil, že na Ukrajině prý nebojuje celá ruská armáda, ale „jen vojáci se smlouvou“. Plán tzv. „speciální vojenské operace“, jak Kreml invazi nazývá, podle Putina zůstává stejný. Ruský prezident rovněž prohlásil, že Ukrajinci se „pokouší o teroristické útoky“.

Ukrajinská strana v posledních týdnech přešla do protiofenzivy na jihu a severovýchodě Ukrajiny, kde donutila ruské síly k ústupu. Moskva zatím v souvislosti s ukrajinským postupem slova jako protiofenziva či protiútok nepoužívala, osvobození Charkovské oblasti Ukrajinou a stažení svých vojáků vysvětluje jako přeskupení ruských sil.

Tagy:
válka Vladimir Putin OSN Moskva invaze Ukrajina Joe Biden válečné zločiny Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Izjum ruská invaze na Ukrajinu valné shromáždění