Vražedkyně Janáková otěhotněla ve vězení, aby ji pustili. Ze znásilnění obvinila tři dozorce

Plánovali udělat z vražd výnosný byznys. Než stačili připravit o život víc obětí, dopadli je naštěstí policisté. Děsivý příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí. Případ manželů Janákových jsme připomněli v rámci seriálu minulý týden. Petra Janáková se ale dostala mimo zákon znovu i za mřížemi vazební věznice. Aby mohla být osvobozena, dokázala ve své cele otěhotnět. Početí navíc lživě vysvětlovala znásilněním od tří dozorců.

Na svědomí vražda padesátiletého sběratele a v hlavě plán, jak se dostat z věznice na svobodu. Tak začala další část příběhu Petry Janákové, ženy, která se rozhodla pro svůj vlastní prospěch zničit pověst třem nevinným mužům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Feriho kauza po měsících ticha ožívá. Exposlanci hrozí deset let, soud může rozhodnout brzy

Vražedkyně seděla v jedné z cel vazební věznice v Hradci Králové, čas plynul pomalu a Janáková začala přemýšlet o tom, jak se dostat na svobodu. Útěk nepřicházel v úvahu. V minulosti slýchávala o jiné variantě. Zjistila, že těhotné ženy musí být podle zákona alespoň na určitou dobu propouštěny na svobodu. Tam mohou zůstat do jednoho roku dítěte a až potom se zase vrátit zpět do věznice. Začala po takových „prázdninách“ toužit. Otěhotnění za mřížemi věznice ale bylo složitější, než si byla sama ochotna připustit.

Umělé oplodnění v cele

Nejprve bylo nutné najít vhodného otce. To samozřejmě na oddělení věznice, kde byly jen ženy, nebylo vůbec jednoduché. Podnikavá Janáková ale našla řešení. Spolčila se s jedním z vězňů, který pracoval v kuchyni a obcházel cely při roznášce jídla. Není jasné, jak ho Petra Janáková dokázala přesvědčit. Jisté je, že nakonec s jejím plánem souhlasil.

Co následovalo, se snažila později dlouho objasnit jak vězeňská služba, tak Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vyšetřovatelé se přikláněli k verzi, že před jednou z roznášek se kuchař skryl někde v soukromí, a při masturbaci naplnil gumovou rukavici svým spermatem. Tu pak tajně předal Janákové a ta se přímo ve své cele zřejmě pokusila o umělé oplodnění. Je otázkou, zda se jí to povedlo napoprvé, nebo musela dvojice svůj plán opakovat. O několik týdnů později, když už obývala věznici v Opavě, Petra Janáková zjistila, že je těhotná.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Už v minulosti dozorci odhalili předávání spermatu například v propisovacích tužkách. Je ale otázkou, v jakém zůstane po předání taková zásilka stavu. Dalším způsobem posílaní různých kontrabandů je také takzvané koňování. To obnáší natažení provázku mezi okny jednotlivých cel. Vězni si pak po něm posílají balíčky mezi sebou. Takový způsob komunikace je ale samozřejmě velice lehko odhalitelný.

Znásilnění od dozorců

Lékaři, kteří měli vězně na starost, se brzy o těhotenství Janákové dozvěděli a samozřejmě si začali lámat hlavu nad tím, jak je možné, že žena počala v zamřížované cele. Petra Janáková pro to měla překvapující vysvětlení. Začala tvrdit, že za jejím těhotenstvím stojí násilný trestný čin. Podle její verze ji prý znásilnila trojice dozorců až v opavské věznici. Vyšetřovatelům popisovala, že ji měli zaměstnanci vězeňské služby společně přemoct a následně ji sexuálně zneužít. Dokonce ukázala na konkrétní dozorce a ty začala ihned vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Dozorci se křivému obvinění samozřejmě bránili. Vězeňská služba prohlašovala, že je něco takového takřka nemožné. Dění ve věznici je totiž logicky kontrolováno množstvím bezpečnostních kamer. Výpověď Janákové navíc měla několik trhlin, které odsouzená podtrhla tím, že odmítla před porodem poskytnout vyšetřovatelům vzorky DNA.

VIDEO: Zadržení Janákové

Získala rok prázdnin

Krátce před porodem byla Janáková propuštěna. Už rozvedená s mužem, se kterým dříve vraždila, a s novým příjmením začala žít na severu Čech. Porod chlapečka ale kromě propuštění na svobodu znamenal i významný posun pro vyšetřování případu údajného znásilnění. Vyšetřovatelé totiž získali vzorek DNA dítěte a mohli tak s určitostí říct, že trojice dozorců byla křivě obviněna.

Odsouzená vražedkyně se tak vrátila do soudní síně. Jediný rozdíl byl v tom, že ji tam nedoprovázela ozbrojená eskorta. Po jednáních se mohla vracet domů ke svému novorozeněti. Soud ji za křivé obvinění nakonec potrestal dvěma lety vězení. Když byl jejímu synovi jeden rok, vrátila se zpátky za mříže. Ke zbývajícím osmadvaceti letům jí byl trest za křivé obvinění připočten.

Tagy:
Hradec Králové těhotenství znásilnění krimi GIBS vraždy Česko Petra Janáková Vězeňská služba České republiky Zvlášť závažné zločiny Jaroslav Janák