Zeman si otevřel kancelář, pomáhat mu budou jeho věrní. Jsme spolek bez funkcí, říká Mynář

Bývalý prezident Miloš Zeman se po více než měsíčním odpočinku vrátil zpátky do práce. V pražské Jaselské ulici otevřel svou kancelář, ve které plánuje přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory. Po jeho boku zůstávají i nadále jeho dřívější blízcí spolupracovníci z Hradu Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček a Martin Nejedlý.

„Cítím se výborně. Dnes (ve středu) dám rozhovory novinářům, protože mám novináře nesmírně rád,“ řekl hned po svém příjezdu s nádechem ironie Zeman, který je znám tím, že žurnalisty v lásce zrovna nemá. Do své kanceláře dorazil kolem jedenácté hodiny. Novinářům poskytl krátké vyjádření a poté odešel.

Chvíli po něm dorazil exprezidentův blízký spolupracovník Martin Nejedlý. Na slova byl ale skoupý. Na otázku novináře, jakou bude nově zastávat funkci, odpověděl, že žádnou. „To nemá funkce, je to spolek,“ řekl stručně.

ČTĚTE TAKÉ: Bývalého prezidenta Zemana hodnotí lidé kriticky. Málo dbal o vážnost úřadu, zjistil průzkum

Po něm přijel i bývalý Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Ten už dříve avizoval, že bude středeční otevírání Zemanovy kanceláře bez oslav. „Bereme to jako takový startup,“ uvedl pro deník iDNES.

„Dnes (ve středu) tu bude pan exprezident, moje maličkost, kolega Nejedlý a pak novináři, kterým bude poskytován rozhovor,“ řekl CNN Prima NEWS. „Žádnou funkci tu zastávat nebudu. Jsem přítel a kamarád Miloše Zemana,“ dodal bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta.

S chodem kanceláře bude Zemanovi pomáhat také jeho bývalý mluvčí Jiří Ovčáček. „Panu prezidentovi budu v rámci svého volného času pomáhat s mediálními záležitostmi,“ uvedl Ovčáček.

Na Zemana před domem čekal bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp, který byl na počátku spolku Přátelé Miloše Zemana. Bývalému prezidentu přinesl fotografie.

Asistentku mu bude dělat manželka

Zeman již dříve oznámil, že asistentku v kanceláři mu bude dělat jeho žena Ivana. Ze zákona má bývalý prezident nárok na chod kanceláře a plat asistenta 50 tisíc korun měsíčně. Částka nebyla od vzniku zákona zvýšena. Zároveň Zeman od státu dostává rentu 50 tisíc korun měsíčně a starobní důchod ve výši zhruba 23 tisíc korun. Využívá také služební auto s řidičem a policejní ochranu.

Kancelář, která má podobu běžného bytu, si od společnosti XPlace Alfa, realitní kanceláře založené pražským arcibiskupstvím, pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana. Ten Zemanovi po roce 2008 pomáhal s návratem do politiky a později i s prezidentskou kampaní. Mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz Deníku N již dříve řekl, že spolek bude platit běžný tržní nájem, blíže částku neupřesnil.

Publicistka a ekonomka Lenka Zlámalová pro CNN Prima NEWS uvedla, že otevření Zemanovy kanceláře a jeho snaha promlouvat dál do veřejného prostoru nejsou ničím překvapivým. „Není to žádná novinka. To už bude takový čtvrtý komentující politik,“ řekla komentátorka webu Echo24. Kromě Zemana měla na mysli exprezidenta Václava Klause, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a někdejšího předsedu vlády Mirka Topolánka (ODS).

„Reálný vliv kohokoliv z nich je velmi omezený a někteří z nich už se pomalu dostávají do kategorie bizár. Jejich snaha upoutat pozornost za každou cenu a nepřijít o ni je skutečně až kontraproduktivní. S výjimkou Topolánka, který teď kandiduje na šéfa Svazu průmyslu, jejich fanatická aktivita nemá žádný vliv,“ uvedla Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: