Účastníci Prague Pride zamířili na Letnou. Na duhovou akci dorazili i politici

Průvod Prague Pride vyrazil po poledni z Václavského náměstí na Letnou. Na akci podle odhadů dorazily desítky tisíc lidí včetně vládních politiků, velvyslanců či známých osobností. Lidé si nesou transparenty, duhové vlajky i jiné doplňky. Někteří mají speciální kostýmy. Na Letenské pláni je až do večera připravený kulturní program. Akce zakončí letošní 13. ročník týdenního lidskoprávního festivalu o životě leseb, gayů, bisexuálů nebo translidí (LGBT+).

Policie uvedla, že bude dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek. Připraveni jsou i členové antikonfliktního týmu pro případ možných střetů s odpůrci akce. Situaci monitoruje také vrtulník. Obyvatelé a návštěvníci centra Prahy musejí počítat s dočasným omezením dopravy v místech, kudy průvod povede, a to včetně krátkodobého odklonu tramvají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Manželství pro všechny? Zástupci církví přešli do protiútoku, vydali nesouhlasné prohlášení

Průvod vede přes ulici Na Příkopě, Staroměstské náměstí a Čechův most. Poté pokračuje po schodech na Letenskou pláň. Svou účast přislíbili i někteří politici ze stran, které podporují projednávanou novelu zavádějící možnost pro stejnopohlavní páry uzavřít manželství. Návrh se nachází ve Sněmovně ve fázi před druhým čtením. K dalšímu projednávání by mělo dojít nejdříve v listopadu.

V čele průvodu šli například minsitr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) A ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Svou účast avizoval také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a další.

Čelo pochodu by mělo dojít na Letnou zhruba ve 14 hodin. Na pláni bude stát Pride Park s hudebním programem na šesti různých pódiích. Zazpívat má například americká zpěvačka vystupující pod pseudonymem LP.

Akce Prague Pride se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. V letech 2020 a 2021 se festival nekonal kvůli protiepidemickým opatřením v souvislosti s covidem. Pořadatelé očekávají, že letošní průvod překoná loňskou účast 60 tisíc lidí.

Tagy: