Manželství pro všechny? Zástupci církví přešli do protiútoku, vydali nesouhlasné prohlášení

Arcibiskup Jan Graubner během bohoslužby při 81. výročí vypálení obce Lidice

360° 29.6.2023

Velké vášně vzbuzuje v české společnosti projednávání novely občanského zákoníku, která by stejnopohlavním párům umožňovala uzavřít manželský svazek. Nyní „přešlo do protiútoku“ hned několik zástupců českých církví. V otevřeném dopise hájí manželství striktně jako svazek mezi mužem a ženou. Rovněž jsou přesvědčeni, že takové označení nelze nikdy předefinovat.

„Manželství je trvalý svazek muže a ženy založený na dobrovolném oboustranném smluvním vztahu. Institut manželství nezaložili lidé, ale sám Hospodin ve chvíli, kdy stvořil člověka,“ stojí ve společném prohlášení, pod které se podepsalo kolem 50 představitelů českých církví. Mezi nimi například římskokatolický arcibiskup pražský Jan Graubner, patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, biskup Apoštolské církve Martin Moldan či biskup Jednoty bratrské Evald Rucký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Debata o manželství pro všechny? Magnet na pitomé výroky. Nyní se vytáhl Exner

Podle nich je manželství založené na vzájemném vztahu mužského a ženského prvku. „Díky tomu dochází k plození a rození dětí. Uvedený charakter manželství neplyne pouze z křesťanského učení, ale je poznatelný i z přirozeného řádu věcí,“ zmiňuje iniciativa. Graubner a spol. jsou přesvědčeni, že manželství, které považují za smluvní vztah mezi mužem a ženou, nelze předefinovat.

„Společnost se může vyvíjet, některé věci jsou ale pevně dané a neměnné. Společenská praxe neustále ukazuje, že manželství muže a ženy je nenahraditelným základem pro tvorbu kvalitní rodiny a zdravé fungující společnosti. Kde se rodina rozpadne, rozpadne se i stát,“ píše se dál v prohlášení. Církevní představitelé v závěru textu vyzvali stát i občanskou společnost, aby manželství i rodinu chránily a cíleně rozvíjely.

Debata o definici manželství v současnosti probíhá na půdě Sněmovny. Ke konci června prošel návrh pro manželství párů stejného pohlaví prvním čtením. Předlohu dostali k posouzení členové ústavně-právního výboru a komise pro rodinu. Novela ještě může doznat změn.

Hlavním argumentem podporovatelů je narovnání práv. Protiargumentem mnoha umírněných odpůrců je pouze slovo „manželství“. Nemají problém se zrovnoprávněním registrovaného partnerství a manželství, jen tomu nechtějí říkat „manželství“.

Tagy: