Úžasné choreo, plameny i hráči s pyrotechnikou. Salernitana slavila záchranu jako titul

Podle toho, co se dělo na trávníku a v ochozech, se zdálo, že fotbalová Salernitana vyhrála Ligu mistrů a italskou Serii A dohromady. Nechybělo animované choreo, které se jen tak nevidí, v akci byla pyrotechnika, a to dokonce v rukách hráčů, na tribuně hořelo… Tato monumentální oslava se paradoxně urodila při debaklu 0:4 s Udinese. Veselo bylo díky tomu, že se nováček soutěže i přes závěrečnou potupu se štěstím zachránil.

Frank Ribéry byl roky zvyklý vyhrávat a velkolepě slavit titul za titulem. Francouzský záložník zářil v dresu Bayernu Mnichov, užíval si kralování v bundeslize, dosáhl na triumf v Lize mistrů. Nicméně teď na stará fotbalová kolena zjistil, že i boj na opačném pólu tabulky bez účasti v evropských pohárech může přinést kouzelné emoce, které se rovnají mistrovskému opojení.

Salernitana, do které Ribéry přestoupil loni v létě, se po 22 letech vrátila mezi italskou elitu a bylo jí ze všech stran předhazováno, že zase rychle poputuje zpátky do Serie B. Začátek sezony toto zatracování jen umocnil, klub z města Salerno se uvedl čtyřmi porážkami v řadě. V sestupových vodách se topil prakticky celý ročník, jenže pak přišla polovina dubna a zničehonic tým trenéra Davideho Nicoly vykouzlil z následujících pěti kol 13 bodů.

Bez tohoto sběru by byl nováček zcela nahraný, ale najednou vystrčil hlavu nad hladinu a nadechl se. V posledním kole proti Udinese měl vše ve svých rukách. Fanoušci chtěli hráče „I Granata“ dotlačit k záchraně, jak se jen dalo. A tak v rámci motivace odprezentovali spektakulární dynamické choreo, ve kterém se například měnil letopočet – od roku založení klubu po letošek. Kdyby taková cena existovala, bylo by to choreo roku.

Velkolepou podporu svých fanoušků fotbalisté příliš nenapodobili, od Udinese dostávali na frak – v poločase prohrávali 0:3, nervy tekly naplno. Po změně stran dostali ještě jeden gól. A museli se jen modlit, aby v paralelně hraném utkání Cagliari nevyhrálo na hřišti jistě sestupujících Benátek. Nestalo se, urodila se bezgólová remíza.

A tak po potupném výsledku nastala na stadionu v jihoitalském regionu Kampánie euforie rovnající se tomu nejprestižnějšímu triumfu. Ochutnávku z divočiny v Salernu naleznete v galerii. Na sociálních sítích Salernitany pak narazíte na příspěvek hlásající: „Příběh pokračuje.“

Tagy:
Itálie záchrana Benátky fotbal sport Serie A pyrotechnika Cagliari Calcio Frank Ribéry US Salernitana 1919 Liga mistrů UEFA FC Bayern München Udinese Calcio Davide Nicola Salerno