Anglie zoufá nad vetřelci na trávníku. Idioti, co když hráče pobodají? bojí se legendy

Kolébku fotbalu v posledních dnech trápí jeden problém. A to jsou fanoušci, kteří se po jistotě záchrany, postupu nebo zisku titulu vydají přímo na trávník. V Anglii by nepadala ostrá slova, pokud by si lidé jen užívali euforii. Ale když se rozhodnou napadnout hráče či trenéra, trpělivost dochází. Naposledy zaplavili pažit příznivci Manchesteru City. A ani na Etihad Stadium se oslavy neobešly bez incidentu. Dříve se podobný incident odehrál při záchraně Evertonu nebo ve druhé lize.

Citizens předvedli v neděli fantastický comeback a hon za titulem v Premier League nemohl mít lepší finiš. Potřebovali porazit Aston Villu, aby se nemuseli ohlížet na to, co předvede Liverpool proti Wolverhamptonu. The Villans trénovaní liverpoolskou legendou Stevenem Gerrardem se v pozici outsidera usilovně snažili Manchester rozmrzet, senzačně vedli 2:0.

Mezi 76. a 81. minutu ale tým Pepa Guardioly dokázal nacpat tři góly. Fantastickým způsobem si nakonec nenechal trofej utéct. Výhra se ukázala jako nutná, protože Reds dovedli svůj duel do tříbodového konce a pokud by City brali jen remízu, mistrovské oslavy by vypukly na Anfieldu.

Takto nastal výbuch emocí na Etihad Stadium. Od závěrečného hvizdu uplynulo jen pár sekund a už se trávník proměnil ve světle modré moře. Fanoušci si i vzhledem k dramatickým okolnostem užívali čtvrtý titul z posledních pěti sezon na maximum. Zapalovali pyrotechniku, uvelebili se v sítích obou branek... Emoce a euforie k fotbalu zkrátka patří. To nikdo nerozporuje. Ne vždy se to ale obejde bez přehnané agresivity. I proto se hned na velkých obrazovkách objevilo: „Prosím, opusťte neprodleně hřiště.“

„Ne, je odpověď na vaši otázku,“ říkal podrážděný Gerrard zanedlouho na tiskové konferenci. Novináři se ho ptali, zda se všichni jeho hráči dokázali při prudkém a nekontrolovatelném návalu fanoušků City dostat do bezpečí. „Můj gólman byl napaden a myslím si, že by na tyto otázky měl odpovídat Pep Guardiola a Manchester City,“ přidal trenér a nakvašeně odešel.

Na sociálních sítích se objevily záběry, jak brankář Robin Olsen prchá před fanoušky, ale opakovaně se před zmizením v útrobách stadionu nevyhne kontaktu. „Jménem klubu se omlouvám. Emoce. Je těžké pochopit, proč lidé reagují tímto způsobem,“ pravil později 51letý Guardiola.

Lidé po pandemii zapomněli, jak se chovat

Rostoucí počet invazí na hřiště, které evidentně nejsou bezpečné, znepokojuje i Garyho Nevilla, bývalou oporu Manchester United a stálého experta stanice Sky Sports. Po událostech na hřišti City nasadil přísný výraz a povídal:

„Co se to děje? Posledních 20 nebo 30 let bylo skvělých. Mohli jsme zbourat ploty a fanoušci byli respektováni, vbíhali na hřiště v minimu případů. Chodilo více dětí, více žen,“ vyjmenovával pozitiva Neville. „Najednou v posledních týdnech, měsících tu máme tyhle idioty, kteří nejen vběhnou na hřiště, ale také napadnou hráče. Co to sakra dělají? Běží po hřišti, vyhráli ligu, jsou v deliriu, to chápu, ale útočit na soupeře? Odkud se to vzalo, proč se to děje?“ soptil.

Jeho kolega ze Sky Sports a bývalý parťák z United Roy Keane se obává, co přijde dál. „Hráči nebo trenéři budou vážně zraněni. Pokud jste natolik šílený, že udeříte hráče, budete dostatečně šílený na to, abyste ho třeba i bodnul nožem,“ konstatoval. „Myslím si, že lidé se vrátili po covidové pandemii a zapomněli, jak se chovat. Idioti, šmejdi a ostudy. Totální hanba,“ dodal bývalý hráč, který na hřišti platil za známého tvrďáka.

Incidenty fanoušků Evertonu i v druhé lize

Ostrá slova by zřejmě nepadala, kdyby si jen o pár dní dříve jeden fanoušek Evertonu nevyšlápl na kouče Crystal Palace a hráčskou legendu Patricka Vieiru. Týmu z Liverpoolu hrozilo, že po 70 letech sestoupí z nejvyšší anglické soutěže. Ale díky skolení Vieirova týmu byl strach definitivně zažehnán. Podporovatelé Toffies radostně vtrhli na trávník a jeden z nich měl silně provokativní náladu. Kouče poraženého mančaftu napadal slovně, natáčel ho na mobil ze vzdálenosti několika centimetrů a nakonec mu ukázal prostředníček. Nešlo se divit, že trenér to nevydržel a mladého fanouška nakopl.

Ještě větší důvody pro obavy zavdal duel play-off Championship, tedy druhé nejvyšší anglické soutěže. Nottingham Forest v semifinále v penaltách předčil Sheffield United a o postup si zahraje ve Wembley s Huddersfieldem. Opět nastala obrovská radost, nottinghamští příznivci přeskočili nízkou bariéru a započali expedici na trávník.

Zkušený útočník Sheffieldu Billy Sharp nemohl – stejně jako několik předchozích zápasů – hrát kvůli zranění. Ale v důležitých chvílích byl s týmem u lavičky oblečený do teplákovky, ne ve VIP prostorech stadionu. Právě jeho si krátce po konci rozstřelu našel jeden ze zdivočelých fanoušků postupujícího Forestu. A nic netušícímu Sharpovi dal bez jakékoliv předchozí interakce pořádně tvrdý direkt hlavou do hlavy. Agresora policie ihned vypátrala a „hrdinstvím“ si vysloužil 24 týdnů ve vězení.

Aby to brzy v Anglii nevypadalo jako při finále českého poháru mezi Slováckem a Spartou Praha. Leckdo si stěžoval na to, jak hřiště v Uherském Hradišti ještě dlouho před koncem tradičně obklopili policisté s německými ovčáky, kteří svým neustálým štěkáním vytvořili velmi specifickou kulisu.

Tagy:
Anglie trávník trenér Liverpool napadení Everton fotbal Manchester City sport fanoušci Roy Keane Everton FC Liverpool FC Pep Guardiola Nottingham Forrest Patrick Vieira Steven Gerrard Gary Neville Aston Villa Manchester City FC Billy Sharp Etihad Stadium Josep Guardiola