Účinný bič na předjíždění kamionů na dálnicích? Hrozí přísnější tresty, varuje policie

Zpřísnění pravidel pro řidiče kamionů?

Policie by chtěla rozšířit zákaz předjíždění pro kamiony

Policie by chtěla rozšířit zákaz předjíždění pro kamiony. Ten v současnosti platí na zhruba 145 kilometrech českých dálnic. Seznam nových úseků zatím nezveřejnila. Ředitel dopravní policie Jiří Zlý ale už redakci CNN Prima NEWS řekl, že jich je vytipovaných 30, a to zejména na dálnici D1.

K jedné z klasických situací na českých silnicích a dálnicích došlo v pátek dopoledne na dálnici D8. Kamiony se několik desítek vteřin předjížděly a za nimi se tvořila kolona osobních aut. Podobné manévry podle policie ohrožují plynulost dopravy, i proto by tak chtěla zákaz rozšířit.

ČTĚTE VÍCE: Tragická nehoda v Karlových Varech. Motorkář nepřežil náraz do kamionu, doprava se zastavila

„Vytipovali jsme téměř 30 takových nových úseků, zejména na dálnici D1, a to v celém úseku od Prahy až po Bohumín, i na dalších dálnicích,“ potvrdil redakci CNN Prima NEWS Zlý. Zákaz předjíždění nákladních aut zatím platí hlavně na okrajích velkých měst, kde se často tvoří zácpy.

Řidiči kamionů nad případným rozšířením na velkou část D1 kroutí hlavou. „Bude to těžké. Když jede auto před vámi 60–⁠70 kilometrů v hodině, tak ho musíte předjet, jinak byste udělali neskutečně velkou kolonu,“ svěřil se jeden z řidičů. Policisté k odhalování podobných přestupků používají drony. Když někoho najdou, informují kolegy v autech a ti následně kamion zastaví.

Od příštího roku se zároveň za porušení zákazu předjíždění zpřísní tresty. Zatím policisté nemohou řidiče na místě pokutovat, to se však změní. „Budeme moct tento přestupek vyřešit příkazem na místě ve výši 3 500 až 4 500 korun,“ dodal Zlý.

Zatímco o zpřísnění trestů je jasno, o rozšíření zákazu předjíždění zatím ne. První nově označené úseky by se ale na dálnicích mohly objevit ještě v letošním roce.

Tagy: