Zmatky při přijímacích zkouškách. Učitelka zkrátila žákům čas na test, ředitel ji brání

Druhé kolo přijímacích zkoušek z matematiky na Gymnáziu Teplice skončilo dříve, než mělo. Skupině 15 deváťáků zkrátila dozorující učitelka čas na vypracování testu ze 70 na 60 minut. Podle ředitele zazmatkovala. Několik žáků tak nestihlo test vypracovat ke své spokojenosti a čeká je další termín.

V pondělí 15. dubna se skupina 15 studentů snažila rozlousknout test z matematiky. K překvapení některých učitelka náhle zkoušku ukončila, a to o deset minut dříve. Učitelka podle ředitele zazmatkovala, když někteří rychlí žáci začali vyplněné archy odevzdávat v předstihu.

ČTĚTE TAKÉ: Přijímačky pod palbou kritiky: Paskvil a zločin, zuří žáci i experti. Zkuste si letošní testy

„Je to samozřejmě chyba, to musíme přiznat, ale není fatální a dá se napravit. Po domluvě s Cermatem jsme studentům nabídli, že se jim zkouška buď uzná, anebo ji mohou opakovat v náhradním termínu 29. a 30. dubna. To platí i pro všechny, kteří se nemohli z vážných důvodů přijímacích zkoušek účastnit,“ sdělil ředitel gymnázia Zdeněk Bergman.

Magdalena Fraňková, mluvčí Ústeckého kraje, který je zřizovatelem vzdělávacího ústavu, pro CNN Prima NEWS uvedla, že úřad byl o incidentu informován. Po zveřejnění výsledků v důsledku události očekává větší počet odvolání. Každý případ bude podle jejího vyjádření třeba individuálně posoudit.

Pokud mají žáci pocit, že jim nebylo umožněno testy vykonat řádně, mohou ihned podat stížnost řediteli školy, který vloží do systému Cermatu informaci, že student zkoušku nekonal. Dostane pak náhradní termín.

„V případě teplického gymnázia došlo k pochybení jednotlivce,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Potvrdila, že žáci nebudou poškozeni. Resort považuje za podstatné, že vyhodnocen bude ten nejlepší výsledek. Individuálním pochybením, jako v případě teplického gymnázia, se ale podle nich předejít nedá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ministerstvo si došlápne na odklady do prvních tříd. Některým dětem škodí, popsal expert

Tagy: