Přijímačky pod palbou kritiky: Paskvil a zločin, zuří žáci i experti. Zkuste si letošní testy

Jednotná přijímací zkouška na střední školy se uskuteční již 12. a 15. dubna. (Ilustrační snímek)

Přijímací zkoušky na střední školu, první kolo

Žáci devátých tříd mají za sebou první řádný termín jednotné přijímací zkoušky. Na Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) se ihned poté snesla vlna kritiky. Někdo si stěžuje, že jsou zkoušky náročné a stresující, jiným vadí, že se žáci dozví výsledky až za měsíc.

Přestože žáci devátých tříd absolvovali první řádný termín jednotných přijímacích zkoušek v pátek, výsledky se dozví až 15. května. To na sociální síti X kritizovala například pražská zastupitelka Barbora Rázga (ANO). „Komedie s přijímacími zkouškami a Cermatem pokračuje. Zatímco na různých webech už najdete znění i výsledky testů, Cermat zveřejnil jen zadání. Koordinace ze strany Mikuláše Beka (ministr školství, pozn. red.) a STAN je nulová. Správné výsledky smí Cermat zveřejnit až v květnu,“ napsala Rázga. Výsledky, které zveřejňují zmíněné weby, ovšem nejsou oficiální.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve školách neví, co s černým kašlem mezi žáky. Ředitelé řeší nejen družiny

Dalším důkazem o absenci koordinace je podle ní proces omluv z přijímací zkoušky. „Ani v tom totiž mezi Cermatem a školami nepanuje jednotný přístup. Sama z vlastní zkušenosti vím, že v tom je určitý chaos,“ sdělila zastupitelka.

Přijímací zkoušky na Facebooku kritizoval i Pavel Vyhnánek, místostarosta MČ Praha 7 a člen pražského zastupitelstva za Prahu sobě. „Žádná slušná společnost v našem civilizačním okruhu nepořádá nic tak zločinného jako jsou přijímačky na střední školy, kterými v těchto dnech trápíme desítky tisíc dětí,“ napsal Vyhnánek.

Žádná slušná společnost v našem civilizačním okruhu nepořádá nic tak zločinného jako jsou přijímačky na střední školy,...

Posted by Pavel Vyhnánek on Friday, April 12, 2024

Psycholožka Klára Marušincová na svém Facebooku zmínila velký nátlak, který je na studenty vyvíjen. „Ve chvíli, kdy vám je 14 až 15 a žijete v Čechách, se pro vás na několik měsíců svět scvrkne do slova CERMAT. Dokud jsem s teenagery nepracovala, netušila jsem, co to znamená. V bodě svého života, kdy se poprvé rozhodují o své budoucnosti, je na ně systémem natlačen obrovský stres. Kdy se smysluplnost přechodu na střední školu smrskne na čistě výkonnostní sbírání bodů a dva předměty – matika a čeština. Řada z nich pendluje mezi školou a domovem, doučováním, kde si dělají zkušební testy, nespí, mají úzkosti, hroutí se...“ napsala Marušincová.

Ostřeji se pak vyjádřil jeden z uživatelů. „Může se někdo divit současným deváťákům, že jich až 40 procent vykazuje známky střední až těžké deprese? Jestliže ví, že jeden, respektive dva dny v jejich životě rozhodnou o jejich celoživotním směřování. A navíc pokud (správně) tuší, že se po nich budou chtít znalosti, které netestují povinný základ stanovený rámcovým vzdělávacím programem, a budou psát testy z učiva, které neprobírali. Já osobně jsem dlouhodobě velkým kritikem na státní cecík přisátého paskvilu jménem Cermat. Po včerejšku jsem zas o něco větší nepřítel téhle bandy,“ napsal.

Další z uživatelů kritizoval nemoderní úlohy. „Tak jsem se podíval na letošní testy Cermatu, že si to třeba zkusím. Hned prvním otázkám předchází text Jana Nerudy, Romance helgolandská. No výborně, 150 let starej text. Přežil dvě světový války, objev penicilínu, vynález atomový bomby i polovodičů. A my teď tenhle naprostej archaismus nutíme číst patnáctiletý děti. Tohle je zločin na dětech,“ uvedl.

Uživatel, který si na síti X říká Běžící češtinář, podotkl, že Cermat vypracoval Průvodce přípravou na jednotnou přijímací zkoušku. „Škoda, že tam má gramatické a stylistické chyby,“ uvedl na svém profilu a přiložil fotografii, na které je vidět, že v jednom slově přebývá písmenko „m“. Ironické je, že jde o chybu ve větě: „Mnoho chyb totiž vzniká z přehlédnutím“.

Okamžiky před zkouškou pak na svém Facebooku popsala jedna z učitelek. „Pět minut před začátkem prvního testu je to jako koukat do očí jehňatům jdoucím na porážku. Ten strach až bolí. Buďme k deváťákům laskaví. Jejich hodnota určitě netkví ve výsledku dvou Cermat testů a nikdy nevíme, která cesta je dovede ke štěstí,“ napsala.

Komu se páteční přijímací zkoušky nepovedly, má šanci na opravu ještě v pondělí. Příští týden se pak budou přijímačky konat i na víceletých gymnáziích. Výsledky se studenti dozví 15. května. Už nyní si však mohou nejen studenti prohlédnout zadání testů na webu Cermatu. Na webu Státní přijímačky pak dotyční naleznou řešení, které vypracoval Nový Ámos.

Jak byste letošní zadání pro první řádný termín z českého jazyka a matematiky pro čtyřleté obory zvládli vy? Otestujte své znalosti:

Didaktický test z českého jazyka pro 4leté obory v roce 2024

1 5 Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?

2 5 Vyberte, která souvětí jsou zapsána pravopisně správně.

3 5 „Předchozí ředitel nedal bez auta ani ránu a Eva zrovna tak. Pak ale nastoupil nový ředitel, zapřisáhlý odpůrce motorismu, a v jeho přítomnosti začala Eva odsuzovat ty, kteří jezdí autem. Platí pro ni: Kam *****, tam plášť.“ Jaké slovo patří na vynechané místo?

4 5 Ber ty léky pravidelně, ať se brzy uzdravíš.

5 5 Jelikož je nejlepší, bude nás reprezentovat na soutěži.

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Výše uvedené úlohy ze zadání letošního testu jsou redakcí náhodně vybrané. Klíč se správnou odpovědí naleznete na stránkách webu Státní přijímačky.

Didaktický test z matematiky pro 4leté obory v roce 2024

1 5 „Pět švadlen, které šijí oblečení, pracují stejným tempem. Tyto švadleny splní danou zakázku za 24 hodin.“ Za jakou dobu splní o polovinu větší zakázku čtyři švadleny?

2 5 „Žáci třídy 8. B se dělí na dvě skupiny podle toho, zda chodí na němčinu nebo na angličtinu. V obou skupinách je stejný počet žáků. Ve třídě je 14 chlapců a z nich 5 chodí na angličtinu. Na němčinu chodí 4 dívky.“ Kolik dívek celkem chodí na angličtinu?

3 5 „Žáci třídy 8. B se dělí na dvě skupiny podle toho, zda chodí na němčinu nebo na angličtinu. V obou skupinách je stejný počet žáků. Ve třídě je 14 chlapců a z nich 5 chodí na angličtinu. Na němčinu chodí 4 dívky.“ Kolik má třída 8. B celkem žáků?

4 5 „Vynásobíme-li neznámé číslo dvěma a odečteme-li od výsledku 135, získáme polovinu hodnoty neznámého čísla.“ Jaká je hodnota neznámého čísla?

5 5 „Kolo v obchodě stálo 20 000 Kč. Nejdříve bylo zlevněno o 10 % z původní ceny, po měsíci bylo zdraženo o 10 % z nové ceny.“ Jaká byla výsledná cena kola po zlevnění i zdražení?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Výše uvedené úlohy ze zadání letošního testu jsou redakcí náhodně vybrané. Klíč se správnou odpovědí naleznete na stránkách webu Státní přijímačky.

Tagy: