Udržme si mírovou budoucnost, hlásá sdružení. Chystá pouť do Jeruzaléma, s koňmi a zvonem

V polovině srpna si lidé v Praze mohli všimnout několika historických koňských povozů, přičemž jeden z nich vezl speciální zvon. Jednalo se o německé sdružení Friedensglocke e.V., které má za cíl se 8. května 2025 vydat z Berlína na několikaměsíční pouť napříč Evropou do Jeruzaléma. Jejich cíl? Dopravit „mírový zvon“, který byl odlit v roce 2020 z vojenského šrotu s jednoduchým poselstvím: aby Evropa navzdory všem nepřízním doby vydržela a měla mírovou budoucnost.

„Mírová trasa 2025: S koňmi do Jeruzaléma.“ Jednoduchý text si na historických povozech mohli v polovině srpna přečíst lidé v Praze. Německé sdružení se vydalo na jednu z kratších „testovacích“ cest po Evropě s cílem oslovit veřejnost a informovat ji o svých dalších krocích.

ČTĚTE TAKÉ: Bojíte se? Můžete do bezpečí na Ukrajinu, nabízí Kyjev pomoc Rusům z Kurské oblasti

Tím hlavním je mírová pouť v příštím roce. Po pěti letech plánování chce sdružení u příležitosti 80. výročí konce druhé světové války vyrazit z Berlína na zhruba 4 tisíce kilometrů dlouhou mírovou výpravu do Jeruzaléma. Trasa by měla vést přes jedenáct zemí, včetně České republiky.

Zvon z granátů a nábojnic

Cílem je do Jeruzaléma dopravit mírový zvon, který byl v roce 2020 odlit v německém Brücku z vojenského šrotu, konkrétně granátů a nábojnic. Na zvonu je vyryto slovo „mír“ v několika jazycích, společně s veršem z Bible: „Snažte se žít v míru se všemi lidmi“.

Po cestě má sdružení v plánu „navazovat nová přátelství, podělit se o chléb a menší mírové zvonky – kterých poveze zhruba 200 – a získat zkušenosti“. „Cesta zdaleka přesahuje všechny dosavadní zkušenosti s překonáváním takových vzdáleností na koních,“ uvedl spolek v informačních letáčcích.

U zrodu celého nápadu a samotného spolku původně stála skupina milovníků historických koní a povozů z německého Brücku. Před více než deseti lety se proto vydali na první výpravy, konkrétně z belgických Brugg do Brücku. Cesta vedla přes staré obchodní cesty.

V roce 2018 se tito nadšenci rozhodli uspořádat výpravu s názvem „Titáni na cestě“, kdy cílem bylo přivézt zvon míru z Brücku do ruského města Veliký Novgorod. Z tříměsíční cesty přes Německo, Polsko, Lotyšsko, Estonsko, Litvu a nakonec Rusko si celá skupina odnesla vřelá osobní setkání s lidmi z projížděných oblastí. „Jednalo se o lidovou diplomacii – mír a mezinárodní porozumění bez politiky – od člověka k člověku,“ uvádí sdružení.

Evropa musí mít mírovou budousnot

Nejčastěji se lidé zajímali o koně, mnozí si odnesli malý zvoneček nebo společně pojedli chléb. V té době nadšence napadla otázka: „Jaké jsou naše další kroky?“ Právě to byl impulz pro začátek plánování cesty do Jeruzaléma. U této příležitosti bylo také 9. listopadu 2019 založeno samotné sdružení Friedensglocken e.V.

„‚My jsme Evropa, koně přinášejí mír‘ je výzvou, aby Evropa navzdory všem nepřízním doby vydržela a měla mírovou budoucnost. Budoucnost, kterou může, smí a musí pomáhat budovat každý jednotlivec a každá země, kterou procházíme, zejména proto, že je jejich vlastní,“ uvádí sdružení.

Vzhledem k válečným konfliktům, kriminalitě a dalším událostem v Evropě má sdružení za cíl při své pouti „dát mezinárodní poselství a lidská znamení, která vytvářejí příležitost ke vzájemnému kontaktu: proti nevědomosti, odmítání a nepochopení – za hodnotnou, svobodnou a smířenou Evropu“. „Chceme využít příležitost, kterou nám veřejnost nabízí, k posílení myšlenky míru,“ zdůrazňují.

Domnívají se, že by se lidé měli z historie Evropy poučit a usilovat o zachování míru, prosazování demokracie a lidských práv. „Na cestě po Evropě chceme hovořit s mnoha lidmi, získat zkušenosti z každodenního života a navázat nová přátelství,“ doplňují.

Každý ze země, kterou bude průvod projíždět, se může k členům sdružení přidat – minimálně na území své domoviny. Lidé z Friedensglocke e.V. uvítají jakýkoliv dar, který jim pomůže jejich pouť zrealizovat. Ze zkušeností z cesty do Ruska finanční náklady odhadli na zhruba 1,3 milionu eur, tedy na více než 32 milionů korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak to mohli v Moskvě dopustit, zoufají Rusové. Postup Ukrajinců nechápou a prchají

Tagy: