Uklízeč zachránil z Dvojčat stovky lidí. Se zážitky 11. září se nikdy nevyrovnal

William Rodriguez

Zachránil stovky lidí

Ve Dvojčatech William Rodriguez pracoval jako uklízeč. Použitím univerzálního klíče zachránil ze severní věže stovky uvězněných lidí. Pro rodiny obětí poté vybral miliony dolarů. CNN Prima NEWS přiznal, že se se zážitky toho dne nikdy nevyrovnal. Přišel o dvě stě přátel. Za hrdinu se ale nepovažuje.

Přestože od tragického útoku uplynulo dvacet let, William Rodriguez se s ním stále nevyrovnal. „Pořád ještě trpím posttraumatickou stresovou poruchou, kterou mi události 11. září způsobily. Snažíme se žít normálně, ale to trauma si s sebou neseme navždy,“ přiznal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS a dodal, že je to pro něj těžší, protože poté, co se mu podařilo zachránit stovky lidí, se stal aktivistou a k událostem se neustále vrací. Řekl také, že není den, kdy by na 11. září nepomyslel.

Na pomoc přeživším se mu podařilo vybrat 120 milionů dolarů. Sám si z částky nevzal ani cent. Ovšem když potřeboval pomoci on, odmítli ho. Nakonec skončil jako bezdomovec pod mostem. „Pomoc obětem v žádném případě nebyla plošná, nedostala se ke všem, kdo ji tehdy potřebovali. Mně řekli, že jsem prý příliš slavný, a tak mi může pomoct někdo jiný,“ popsal svůj problém Rodriguez a dodal, že o nouzovou pomoc žádal třináctkrát a vždy neúspěšně.

Nemohl odejít, chtěl pomáhat

11. září ho prý naučilo, co je skutečně důležité. Peníze a kariéra jsou pro něj druhotné a hlavní jsou rodina a přátelé. „Přímo z World Trade Centra jsem si telefonoval s mámou a říkal jsem jí, že nemůžu odejít, protože pomáhám hasičům s evakuací,“ vysvětlil zachránce a posteskl si, že ten den přišel o dvě stě kamarádů, které už nikdy neuvidí.

Rodriguez ve Světovém obchodním centru tenkrát ani neměl být. „Nelituji ale, že jsem tam byl. Měl jsem k dispozici něco, co zachránilo stovky životů – univerzální klíč. Nebýt něj, zemřelo by mnohem více lidí,“ řekl uklízeč. Klíčů bylo prý celkem pět. V ten moment byl na místě Rodriguez, který na nic podobného nebyl trénovaný. „Byl jsem jen uklízeč. Ale podařilo se mi díky klíči zachránit stovky lidí,“ uvedl.

Celé to trvalo 102 minut. Potom se budova zřítila a zachránce byl zaživa uvězněn pod troskami. Trvalo několik hodin, než ho vyprostili. Když se dostal ven, ukázalo se, že je zcela v pořádku. Nešel ale domů. Zůstal na místě a pomáhal. „Byl jsem tak nabitý adrenalinem, že jsem nemohl přestat,“ popsal.

Za hrdinu se nepovažuje

Lidé ho mají za hrdinu. Dostal mnoho oficiálních poděkování. On sám se ale tak nevidí. „Podle mě jsou hrdinové ti, kdo 11. září zahynuli ve snaze zachránit sebe a další lidi. Já jsem jen člověk, který měl univerzální klíč,“ řekl skromně uklízeč.

Pro Rodrigueze je hovor o útocích formou terapie. „Média mi nedala prostor, abych se s tím vypořádal v soukromí. Při rozhovoru v televizi jsem plakal. Své emoce jsem prožíval před zraky ostatních,“ vysvětlil a dodal, že si uvědomil, že za nic nemůže, protože šlo o teroristický útok. Podle něj spousta lidí cítí pocit viny. „Já cítím vinu coby přeživší – říkám si, proč jsem přežil, když tolik mých kamarádů tam zemřelo,“ dodal Rodriguez.

Tagy: