Tisíce lidí si připomínají oběti teroru. Čtou se jména zemřelých, Biden volá po jednotě

Americký prezident Joe Biden na vzpomínkové akci k 20letému výročí teroristických útoků 11. září.

Celý svět si v sobotu připomíná 20. výročí teroristických útoků z 11. září 2001. V americkém New Yorku –⁠ přímo v místě, kde stálo Světové obchodní centrum zvané Dvojčata, jsou přítomny tisíce lidí. Na vzpomínkové akci se čtou jména všech obětí, kterých celkově byly téměř tři tisíce. Události se mimo jiné účastní i americký prezident Joe Biden. Ten Američany již před tím vyzval k jednotě.

Tisíce lidí se účastní piety v New Yorku u památníku obětí 11. září. Došlo zde na dvě minuty ticha. První se konala ve 14:46 středoevropského času, druhá pak v 15:03 středoevropského času. Právě 11. září před dvaceti lety narazily dva letouny nejprve do severní a poté do jižní věže Světového obchodního centra.

Pozůstalí obětí zde čtou jména lidí, kteří při útocích zahynuli. Každý přečte 20 jmen, přičemž závěrem řekne jméno svého mrtvého příbuzného, o kterém může říci pár slov. Obřad zahájila americká hymna a rozvinutí státní vlajky.

Piety se účastní i prezident Joe Biden. Od toho se zde neočekává žádný projev, ale již během dne vyzval Američany k jednotě. Na sociálních sítích pak současná americká hlava státu napsala, že Američané nesmí nikdy zapomenout na ty, které při „nejtemnějších momentech historie“ ztratili.

Svůj komentář připojila i první dáma USA Jill Bidenová, podle níž události z 11. září Američany navždy pozměnily. I ona zmiňuje jednotu. „Před dvaceti lety jsme v naší společné zkušenosti šoku, smutku a odhodlání, nalezli jednotu. Opřeli jsme se jeden o druhého a uvědomili jsme si, že jsme silnější společně než každý zvlášť,“ napsala.

Obama: Nikdy na ten den nezapomeňme

Kromě Bidena jsou na místě neštěstí například bývalí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton či bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, který město vedl právě v době útoku.

Obama vzdal prostřednictvím sociálních sítích hold všem, kteří se i v současnosti snaží zachraňovat životy. „Dnes uctíváme památku téměř 3 000 mužů, žen a dětí, kteří zahynuli 11. září 2001, a hrdinů, kteří vždy běželi vstříc nebezpečí, aby udělali to, co je správné. Nikdy na ten den nezapomeňme a nikdy jej neberme jako samozřejmost,“ napsal bývalý americký prezident.

Další vzpomínková akce probíhá také v Pentagonu nedaleko hlavního města USA Washington, D.C. Teroristé z Al-Káidy totiž třetím letadlem narazili právě do budovy, která slouží jako americké ministerstvo obrany.

Symbol boje proti terorismu

Teroristé Al-Káidy unesli 11. září 2001 čtyři letadla, se kterými zaútočili na významné budovy v USA. Dvě letadla naletěla přímo do Dvojčat neboli dvojice budov Světového obchodního centra v New Yorku. Záběry z tohoto útoku se staly symbolem 11. září i boje proti terorismu.

Další letadlo teroristé navedli na Pentagon. Při nárazu zemřelo celkem 184 lidí, z toho 125 v zacílené budově, zbytek pak v letadle. Posledním letadlem chtěli únosci z Al-Káidy zaútočit ve Washingtonu, D.C., a to na Bílý dům či Kapitol. Cestující na palubě se ovšem vzbouřili a teroristům plány překazili. Letadlo se nakonec zřítilo na poli ve městě Shanksville v Pensylvánii.

Při teroristických útocích 11. září zemřely téměř tři tisíce lidí včetně všech únosců. USA zareagovaly vyhlášením války proti terorismu. Následovaly invaze do Afghánistánu, kde se v té době měl skrývat vůdce Al-Káidy –⁠ Usáma bin Ládin, a do Iráku. Bin Ládina nakonec Američané zabili v květnu roku 2011 při útoku speciálních sil na rezidenci v Pákistánu, kde se vůdce teroristické organizace skrýval.

Tagy: