Úkolem exprezidenta Klause je hlavně škodit, tvrdí hudebník David Koller

David Koller, hudebník a zakladatel kapely Lucie, kritizuje v období pandemie koronaviru nejen bývalého českého prezidenta Václava Klause, ale i toho současného – Miloše Zemana. V otevřeném rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil také o ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi.

Co vás nyní zaměstnává, když nemůžete koncertovat?
Manželka a děti. Zjistil jsem například, že mám čtyři děti. No a jinak s kluky z kapel, ve kterých hraji, pracujeme na nových projektech. Člověk může pořád něco dělat a tato doba nahrává tomu, zkusit něco nového nebo dokončit rozdělané věci, na které nebyl čas. V minulém roce jsem složil hudbu k filmu Josefa Císařovského o Kamilu Lhotákovi, to byla hodně zajímavá práce. Klidně bych se tomu věnoval i do budoucna. S mojí kapelou jsme udělali pár nových písní, ze kterých mám radost, a doufám, že si je brzy zahrajeme živě. S Lucií ve spolupráci s Kryštofem Markem jsme vytvořili aranžmá starých a nových písní pro podzimní koncerty se symfonickým orchestrem.

Očkování je to nejlepší, co nám moderní medicína dala. Souhlasím s tím, že je to momentálně asi jediný a nejrychlejší způsob, jak z toho šílenství ven.

Skoro to vypadá, jako kdyby vám tato doba vyhovovala...
Samozřejmě se mi stýská po koncertech a hraní před publikem. To, že nemůžeme vystupovat, není příjemné asi nikomu, ale skepsi kvůli tomu zatím nepropadám.

David Koller (60)
Hudebník, zpěvák a skladatel. Pochází z pěti sourozenců. S muzikou začínal už ve čtyřech letech. Zpíval v dětském sboru Bambini di Praga a postupně ovládl hru na bicí nástroje, kytaru, klavír, housle a trumpetu. V roce 1987 spoluzaložil skupinu Lucie, kde byl lídrem a autorem většiny skladeb. Podepsán je také pod hudbou k několika filmům. Z prvního manželství má syna Adama, z druhého Benjamina a Nikolu, ze současného ročního Davida.

Vidíte světlo na konci tunelu v podobě očkování proti koronaviru?
Očkování je to nejlepší, co nám moderní medicína dala. Souhlasím s tím, že je to momentálně asi jediný a nejrychlejší způsob, jak z toho šílenství ven. Až na mě přijde řada, samozřejmě se nechám očkovat.

Jak si podle vás vede v boji proti pandemii vláda Andreje Babiše?
Arogantně a nepředvídatelně. Vláda má od začátku tendenci pořád ukazovat prstem, kde je to horší, kdo za co může, u toho ale lže. Má neustále zpoždění. Členové vlády neumějí mluvit, což je zvlášť v nouzovém stavu, myslím, tragédie. Nejlepší je, že i v době, kdy společnost potřebuje morální vzory, naději, zkrátka pozitivní impulzy, se dozvíme, že vláda dala zelenou dalšímu rozkrádání, viz nekvalitní dodávky z Číny, nesmyslné vyhazování peněz, utopené peníze v programu na vývoj vakcíny, což bylo od počátku jasné. Teď je důležité, aby papalášskou vládu s komunistickými pozůstatky nahradila lepší parta.

Takže nemáte důvěru k opatřením proti šíření covidu, která vláda nastolila?
Přiznám se, že nevím, jaká opatření teď přesně platí, protože v tom chaosu jsem to přestal sledovat. Většinou mi to někdo řekne. Ale to už třeba zase další den neplatí. Mám svůj zdravý rozum, takže když jdu do obchodu, nasadím si roušku, jím vitaminy a myji si ruce.

Co říkáte na počínání exprezidenta Václava Klause, který na veřejnosti odmítá roušku nosit, tvrdí, že se z koronaviru dělá zbytečná hrozba, a volá po tom, aby se všechno otevřelo a lidé opět žili svobodně?
Tyto jeho postoje a exhibice spolu úzce souvisejí. Je to člověk, který se snažil a snaží narušovat důvěru v Evropskou unii. Tímhle chce také něco nabourat. Jeho úkolem je v podstatě hlavně škodit. Toto je věc doktorů, ne nějakých přisluhovačů ruských dezinformátorů.

V posledních týdnech se v podobném duchu angažuje i hudebník Daniel Landa. Jak vnímáte tyto jeho aktivity?
To bych s dovolením nechal bez komentáře.

Umělci kvůli nemožnosti pracovat sčítají ztráty. U některých jdou do milionů korun. Jsou kompenzace ze strany státu pro osoby, které nemohou vykonávat svou profesi, dostatečné?
To je asi hodně individuální. Mohou být umělci, kterým kompenzace k vyžití stačí, protože jejich měsíční výdaje jsou nízké. Potom jsou tací, kteří mají vysoké pravidelné měsíční výdaje, rodinu, a tam je to vlastně zanedbatelná položka. Ten samotný zákaz vykonávat své zaměstnání, který trvá s kratší přestávkou už skoro rok, ale vykompenzovat v podstatě nejde.

Ministr Zaorálek, absolvent marxistické vysoké školy, která neměla s kulturou nic společného, nám opravdu může vytrhnout trn z paty…

Je podle vás ministr kultury Lubomír Zaorálek člověk na svém místě?
Jeho osobu hodnotím velmi kladně. Absolvent marxistické vysoké školy, která neměla s kulturou nic společného, nám opravdu může vytrhnout trn z paty. Myslím, že zatím zdaleka předčí všechny dosavadní kvalitní ministry kultury. Myslím, že pan Zaorálek může dělat v podstatě cokoli. Mohl by třeba dělat prezidenta na Marsu.

Když jste zmínil slovo prezident. Jak jste reagoval na výrok Miloše Zemana o tom, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla, když byli hladoví?
Pan prezident má určitě pravdu a bylo by fajn, kdyby mu ti proruští separáti, které má kolem sebe na Hradě, občas utrhli lahev od úst. Třeba by občas řekl nebo napsal něco normálního.

Pokud to situace dovolí, co vás v letošním roce po pracovní stránce čeká?
Především doufám, že to, co máme naplánované, se uskuteční. Jde hlavně o koncertní turné s mou kapelou a s Lucií.

Tagy: