Klaus: Jsem občansky neposlušný a postrkávám svět dál. Vakcína je zkvašená

Václav Klaus v Hlavních zprávách

Hned dvě vládní opatření zřejmě porušil bývalý prezident Václav Klaus

Snažím se postrkávat svět dál, prohlásil v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS bývalý český prezident Václav Klaus, který nesouhlasí s očkováním proti koronaviru. Několikrát také porušil vládní nařízení, naposledy v úterý, kdy strávil přibližně hodinu v restauraci, která má být zavřená. Klaus také řekl, že své protesty dělá formu občanské neposlušnosti.

„Jsem člověk, který proti restrikcím zásadně protestuje. Proti karanténám a zavírání obchodů nebo škol. Nejsem Prymulou, který něco vymýšlí a poté to sám porušuje. Nejsem člověk, který káže vodu a pije víno. Já to dělám jako jistou formu občanské neposlušnosti a snažím se postrkávat svět dál, abychom získali svobodu pod diktátem, ve kterém žijeme,“ prohlásil Klaus v Hlavních zprávách.

Vakcína není potřeba

Vakcína proti covidu podle něj není potřeba. „Netuším, jestli jsem nákazou prošel. Myslím, že nastává naše přirozená imunizace, ke které vždy přirozeně dojdeme. Je otázkou, jestli ji mám nahradit nějakou zkvašenou vakcínou,“ řekl bývalý český prezident.

Klaus se účastnil demonstrace na Staroměstském náměstí právě proti vládním opatřením a očkování. Akci odsoudil imunolog Václav Hořejší a tvrdil, že lidi měla rozehnat policie. Klaus ale nesouhlasí.

„Bylo to shromáždění lidí, kteří nesouhlasí a usmívají se nad nehorázností imunologa Hořejšího, že by se mělo něco rozehnat. My se ale nesmíme dát,“ prohlásil Klaus.

Hořejší: Klaus jen papouškuje, co někde slyšel

Hořejší ale krátce poté v Hlavních zprávách reagoval. „Já za nehoráznost považuji, co říká pan Klaus. Vůbec tomu nerozumí, není to jeho obor a jen papouškuje, co někde slyšel. To ho možná trochu omlouvá,“ vysvětlil Hořejší a zmínil například slova lékaře a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, který také tvrdí, že všichni lidé imunitu proti covidu získají i bez očkování.

Hořejšímu ale na Klausovi vadí zejména jiná věc. „Neomluvil bych ho ale z toho, že to prý dělá z občanské neposlušnosti, Za chvíli ho může napadnout, že odmítne jezdit vpravo,“ dodal Hořejší.

Klausův prohřešek v restauraci

Klaus opatření porušuje často, po napůl nasazené roušce při pokládání věnce 17. listopadu na Národní třídě vyrazil v úterý do zavřené restaurace v pražských Dejvicích na oběd. Podle manažera restaurace si Klaus objednal jídlo do krabičky a v restauraci si došel na toaletu. Jídlo s sebou si ale neodnesl.

„Byl tady, to nepopírám. Šel na toaletu a zdržel se nějaký čas, který pro někoho možná není normální. Roušku neměl, upozornil jsem ho, ale určitě jsem ho nenapadal,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel podniku. Policisté budou prošetřovat dvě osoby kvůli porušení vládních nařízení.

Tagy: