Ukrajina je Putinova noční můra, zhodnotil britský generál. Nastínil, kdy válka skončí

Někdejší velitel britské armády Richard Dannatt

Válka na Ukrajině (22.8.2022 12.00)

Válka na Ukrajině se stala pro ruského prezidenta Vladimira Putina noční můrou. V rozhovoru se stanicí Sky News to řekl někdejší velitel britské armády Richard Dannatt. Ukrajinská armáda podle něj donutila Rusy přehodnotit své vojenské cíle. Útoky, které se v poslední době odehrávají na Krymu, je děsí.

„Myslím si, že válka dopadla úplně jinak, než si Vladimir Putin představoval. Toto je pravděpodobně jeho nejhorší scénář, scénář z nočních můr,“ uvedl podle britského webu Express v rozhovoru pro Sky News Dannatt.

Připomněl, že před půl rokem západní média očekávala rychlý postup ruských jednotek do Kyjeva, svržení ukrajinské vlády a prezidenta Volodymyra Zelenského. „To se samozřejmě nestalo a Rusové museli přehodnotit své plány,“ doplnil bývalý šéf britské armády. Rusové se tehdy z hlavního města stáhli. Boje se teď vedou hlavně na východě Ukrajiny.

Dannatt Rusům alespoň přiznal, že se jim povedlo vytvořit pozemní koridor z Krymu přes Mariupol do Ruska. „Ale především se teď soustředí na dobytí Doněcku a Luhansku. V jistém smyslu byl tento druh mlýnku na maso, kterému předcházely těžké dělostřelecké údery, nějakou dobu úspěšný, ale i to se teď mění,“ uvedl někdejší velitel britské armády s tím, že Západ poskytl Ukrajině velmi účinné dělostřelecké systémy s dlouhým dosahem, které „Rusy zahnaly zpět“.

Chtějí Cherson zpět

Sebevědomí Ukrajinci teď podle něj připravují pečlivě promyšlenou protiofenzívu s cílem dobýt zpátky Cherson. „K tomu ale dojde pravděpodobně až na podzim,“ domnívá se bývalý velitel britské armády.

„Celá hra se pro prezidenta Putina opět mění. V reakci na tuto pravděpodobnou protiofenzívu museli Rusové omezit své útoky v oblasti Donbasu a posílit obranu v oblasti Chersonu. V posledních dnech docházelo také k úderům na Krymu, což Rusy opravdu vyděsilo. Takže to není to, co Putin po půl roce zamýšlel. Obávám se, že to potrvá ještě dlouho,“ uzavřel Dannatt.

Tagy:
válka Vladimir Putin Velká Británie Ukrajina generál Volodymyr Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Richard Dannatt