Zásah z bezprostřední blízkosti. Ukrajinský voják zdemoloval ruský obrněnec, ukazují záběry

Ukrajinské jednotky se v posledních dnech pochlubily hned několika úspěšnými údery na okupační síly v Doněcké oblasti. Například jednomu z vojáků ukrajinské 10. horské útočné brigády se povedlo zlikvidovat ruský obrněnec pomocí raketometu z bezprostřední blízkosti. Okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinský voják zničil pomocí protitankového odpalovacího zařízení ruské bojové vozidlo pěchoty BMP-1. Střílel z bezprostřední blízkosti,“ komentovala záběry analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní frontě.

K úderu, který provedl člen 10. horské útočné brigády, došlo na nespecifikované lesní cestě v Doněcké oblasti. „Zničený stroj BMP krásně hoří,“ doplnil ve svém prohlášení s notnou dávkou sarkasmu ukrajinský 8. prapor 10. brigády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NATO se nerozdělí a neunaví. Putinova touha selže, prohlásil Biden v Polsku

Na videu je skutečně vidět bezprostřední zásah obrněného vozidla, který provedl voják schovaný v zákopu pomocí protitankového raketometu. Střela fatálně poškodila pás stroje a způsobila požár. Ruské BMP tak muselo zastavit. Ze záběrů není zřejmé, jak střet dopadl.

Stránka Ukraine Weapons Tracker v posledních dnech sdílela několik snímků, které ukazují zničenou ruskou techniku v Doněcké oblasti. Fotografie pochází například z okolí VuhledaruAvdijivkyMarjinky.

Za totální katastrofu lze označit poslední ruské útoky na Vuhledar, při nichž okupanti ztratili desítky kusů obrněné techniky a zřejmě i stovky vojáků. U zmíněné Marjinky se ruskému postupu snaží bránit ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda.

Marjinka se nachází západně od Doněcku a leží prakticky přímo na frontové linii. Je jedním z nejvíce zničených ukrajinských měst. Někteří ukrajinští představitelé na základě leteckých snímků dokonce konstatovali, že Marjinka už prakticky neexistuje.

Tagy:
válka voják Ukrajina raketomet Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast BMP