Kyjev vrhne do boje staré německé tanky. Jsou stále účinné, tvrdí veteráni, kteří vedli výcvik

Ukrajina začne využívat německé tanky Leopard 1A5, které se začaly vyrábět už kolem roku 1965. Berlín pošle Kyjevu celkem přes sto těchto strojů. I když jde o starší tanky, mají i své přednosti. Oproti moderním vozidlům jsou jednodušší na údržbu a opravu, napsal list The New York Times.

Německo bylo na začátku války dlouhé měsíce kritizováno za to, že Ukrajině dostatečně nepomáhá. S úvodem roku se ale se západní pomocí roztrhl pytel a Berlín je teď po Spojených státech druhým největší dárcem vojenské techniky.

Po pár kusech moderních tanků Leopard 2 se Německo rozhodlo zaslat Ukrajině přes sto kusů Leopardů 1A5. První z nich už Kyjev převzal. Stejně jako Rusko tak využívá stařičké stroje ze studené války. Tanky Leopard 1A5 se začaly vyrábět už na začátku šedesátých let minulého století.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko se bojí o Krymský most. Při obraně proti obávaným dronům sáhlo po 200 let staré taktice

List The New York Times poznamenal, že tanky jsou tak staré, že v Německu už prakticky není nikdo, kdo by s nimi uměl zacházet. Tamní vojáci se na nich zacvičovali naposledy v roce 2000.

Složitý výcvik

Když Němci slíbili, že Ukrajině pošlou přes sto starých leopardů, museli shánět někoho, kdo s nimi vojáky naučí manipulovat. Spoléhali na pár vlastních veteránů, přičemž si museli vypomoci experty z Dánska a Nizozemska, kde byly tanky ve službě delší dobu.

Instruktorům bylo mnohdy přes šedesát let, na čas opustili svá zaměstnání, aby vedli šestitýdenní výcvik Ukrajinců.

Že je Leopard 1A5 starý, ještě neznamená, že nemůže být efektivní. „Má schopnost nočního vidění, zbraňový stabilizační systém a může jezdit pozadu, což se nedá říct o všech starších tancích, které jsou teď v akci na Ukrajině,“ sdělil pro The New York Times brigádní generál Andreas Marlow.

Leopard 1A5 má i další přednosti, které přijdou v době války vhod. Na rozdíl od moderních tanků je mnohem snazší se staršími stroji zacházet, je jednodušší je opravovat a udržovat. A podle Marlowa bude hrát roli i kvantita. Tanky jsou navzdory svému stáří rovněž velmi přesné při střelbě.

Falešné obrázky zkázy

Němci pomáhají Kyjevu i jinak. Letos už vycvičili 6 300 z plánovaných 10 000 ukrajinckých vojáků. Instruktáž se týkala výcviku pěchoty, snajprů, dělostřelectva a obsluhy těžké techniky.

Moderní tanky Leopard 2 přislíbil Berlín Ukrajině v lednu, do východoevropské země měly dorazit v březnu.

Kyjev je měl údajně nasadit v první fázi červnové protiofenzivy. Rusko tvrdilo, že stroje okamžitě zlikvidovalo. Později se ale ukázalo, že snímky ze zásahu byly zřejmě dílem propagandy. Podle webu Euronews se jednalo nikoli o leopardy, ale o zničené zemědělské stroje.

Tagy: