Záběry drtivého útoku Ukrajinců na ruský kolos. Posádka se dala na zběsilý úprk

Zničená ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Ukrajinci zničili další ruskou samohybnou houfnici 2S19 Msta-S

Ukrajinci v Luhanské oblasti zneškodnili další ruskou samohybnou houfnici 2S19 Msta-S. O demolici mohutného děla se postarala 14. mechanizovaná brigáda, využila sebevražedný dron. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, na nichž je vidět katastrofická exploze po vzplanutí munice, je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 14. mechanizovaná brigáda zničila další ruskou samohybnou houfnici 2S19 Msta-S. K demolici byl využit potulný dron FPV. Po nárazu došlo k detonaci munice na palubě,“ uvedla na sociální síti X analytická stránka Ukraine Weapons Tracker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Driftující ruský tank v Mariupolu a velká pračková loupež

K úderu došlo v Luhanské oblasti, konkrétně severozápadně od Sofijivky. „Zničující porážka pro nepřátelskou houfnici 2S19 Msta-S na jednom z nejžhavějších směrů. Sláva Ukrajině a jejím obráncům,“ zmínil ve svém prohlášení na Facebooku ukrajinský generální štáb.

Z videa, které pořídil průzkumný bezpilotní letoun ukrajinské armády, je patrné, že houfnici nezachránila ani její dobře krytá pozice mezi stromy. Posádka po nárazu sebevražedného dronu stroj urychleně opustila a utekla. Po detonaci munice uvnitř houfnice následovala mohutná exploze.

Rusové za poslední rok a půl na Ukrajině ztratili již vyšší desítky houfnic typu 2S19 Msta-S. Celkově okupanti podle ukrajinského generálního štábu od vypuknutí invaze přišli o 263 tisíc vojáků, 4 436 tanků, 8 604 dalších obrněných vozidel, 7 976 transportních vozidel, 6 241 dělostřeleckých systémů, 316 vrtulníků, 315 letounů a 4 417 bezpilotních letounů.

Není pochyb, že značné ztráty budou i na straně Ukrajiny. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka dron houfnice Ukrajina výbuch exploze ztráty Rusko Donbas těžká technika Luhanská oblast samohybná houfnice sebevražedné drony 2S19 Msta-S 2A65 Msta-B Ukrajinská 14. mechanizovaná brigáda Sofijivka