Ukrajinci se pokusili o atentát na Putina. Dron naložený trhavinou se zřítil, píše Bild

Ukrajinská tajná služba se údajně v neděli neúspěšně pokusila o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. Použít měla kamikaze dron naložený 17 kilogramy výbušnin. Útok měl být proveden v průmyslovém parku poblíž Moskvy, který Putin plánoval navštívit. Pokus o atentát údajně selhal, píše německý deník Bild. Ruské úřady se k této informaci nevyjádřily.

Novinář Pavel Zarubin, který má k Putinovi blízko, v neděli ráno na Telegramu oznámil, že prezident má v plánu navštěvu průmyslového parku Rudnevo, který leží 500 kilometrů od ukrajinských hranic, aniž uvedl, kdy k tomu dojde. Z bezpečnostních důvodů se totiž Putinovy návštěvy někdy konají den před jejich oficiálním konáním.

ČTĚTE TAKÉ: Komplikace pro ukrajinské vojáky. Ruští okupanti se chlubí „neviditelnými plášti“

Po zveřejnění této informace se ukrajinská rozvědka podle německého deníku Bild rozhodla provést atentát na prezidenta pomocí nejmodernějšího ukrajinského kamikaze dronu středního doletu UJ-22 s dosahem až 800 kilometrů. Ten však svůj cíl minul a zřítil se pak přibližně 50 kilometrů od Moskvy.

Informaci potvrdil ukrajinský aktivista Jurij Romaněnko, který má údajně úzké vazby na kyjevské zpravodajské služby. „Minulý týden obdrželi naši zpravodajští důstojníci informace o Putinově cestě do průmyslového parku Rudnevo. V souvislosti s tím vzlétl náš kamikaze dron, který překonal protivzdušnou obranou Ruské federace, zřítil se však nedaleko průmyslového parku,“ napsal aktivista na Twitteru.

„Ruský prezident Vladimir Putin pracuje v Kremlu. Hlava státu nechystá žádné velké veřejné akce,“ reagoval na zprávu mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle ruské státní agentury TASS byly v okolí Moskvy nalezeny tři kvadroptéry s kamerami a bez rozpoznávacích znaků. Jeden z těchto bezpilotních letounů se nacházel nedaleko místa, kde byl v neděli nalezen ukrajinský dron s výbušninami. Později několik soukromých ruských médií uvedlo, že se uvnitř zničeného dronu nacházelo 30 výbušných bloků C4 o celkové hmotnosti 17 kilogramů, což jsou výbušné nálože typu M112, které používají armády USA a Kanady.

Podívejte se: Kdy přijde ukrajinská protiofenziva?

Tagy:
Vladimir Putin atentát Moskva dron Twitter Ukrajina Bild Prezident Ruska Pavel Aleksandrovich Zarubin Jurij Viktorovič Romaněnko