Komplikace pro ukrajinské vojáky. Ruští okupanti se chlubí „neviditelnými plášti“

Okupanti na frontě začali používat speciální obleky s prvky tepelně izolačního materiálu. Tvrdí to alespoň ruská média. Vojenská uniforma ze zmíněné látky výrazně ztěžuje vidění člověka v noci přes termokameru, kterou využívají ukrajinští snipeři i operátoři bezpilotních letounů. Zbraně vybavené termokamerou Ukrajině dosud poskytují určitou převahu na bojišti.

Speciální pláštěnky mají pohlcovat teplo vytvářené lidským tělem, a skrýt tak člověka před termokamerou, uvedl ukrajinský web Strana s odvoláním na ruská média a válečné bloggery. Na sociálních sítích se skutečně objevilo video, na němž ruský voják přes sebe přehazuje tento „neviditelný plášť“ a poté prakticky mizí z obzoru termokamery.

Termokameru (či termovizi), která vojákům zprostředkovává noční vidění, velmi často během bojů používají ukrajinští odstřelovačioperátoři dronů. Překvapivými nočními údery na ruské vojáky proslula například ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty, která díky termokameře svrhává bomby z dronů do ruských zákopů za tmy se stejnou přesností jako během dne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minus čtyři „osvoboditelé“: Ukrajinský sniper dokonale využil tmy, ukazují záběry z boje

Je složité nezávisle zjistit, zda mohou být ruské „neviditelné pláště“ skutečnou hrozbou pro ukrajinskou armádu. Moskevské zdroje totiž neuvádí, v jaké míře by se měla novinka rozšířit mezi jejich jednotkami na Ukrajině.

Ruskou armádu od vypuknutí invaze často trápí problémy se zásobováním i obecně s dostatkem kvalitního vojenského materiálu. Lze tedy očekávat, že i kdyby se obleky s prvky z tepelně izolačního materiálu začaly distribuovat mezi ruskými vojáky, šlo by zřejmě jen o omezenou část okupačních vojsk.

Tagy: