Ukrajinci rozmetali vagnerovce díky špionům. Detaily týdny plánované akce se dostaly ven

Snímek po útoku na stadion v Luhansku, kde se ukrývali vagnerovci (10. 6. 2022)

Ukrajina plánuje protiofenzivu

List The Kyiv Independent v exkluzivním rozboru prozradil, že ukrajinská armáda podnikla v červnu tajnou vojenskou operaci v Donbasu, a to hluboko za nepřátelskou linií. Cílem úspěšné operace byla základna obávané Vagnerovy skupiny, jejíž členové se skrývali v útrobách sportovního stadionu. K vypátrání žoldáků pomohl špeh.

Ne každý útok, výstřel rakety nebo sabotáž se ihned po provedení objeví na sociálních sítích. Obě strany války na Ukrajině podnikají také utajené a dlouho plánované operace. O jedné takové teď zpětně informoval list The Kyiv Independent. Do hledáčku ukrajinských raketových systémů se totiž už v červnu dostala žoldácká formace známá jako vagnerovci. O úderu tehdy stručně informoval gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle nově zveřejněných informací ale úspěšnému útoku předcházely týdny příprav.

Obávaní a dobře vycvičení

Vagnerova skupina je paramilitantní jednotka žoldáků, což znamená, že její členové pracují na jiných úkolech než klasická armáda a jsou zpravidla věrní zájmům toho, kdo je platí. Investigativní novináři po celém světě už v minulosti mnohokrát dokázali, že Vagnerova skupina je napojená na oligarchy kolem ruského prezidenta Vladimira Putina, zejména na miliardáře Jevgenije Prigožina, kterého chce dopadnout i FBI. Vagnerovci bojovali v Sýrii, Středoafrické republice, na Krymu a teď jsou v akci i ve válce na Ukrajině.

Členové žoldácké skupiny se měli údajně za úsvitu války pokusit zavraždit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, operace se ale nezdařila. Pak jako by se na chvíli po vagnerovcích slehla zem. Nové skutečnosti ukazují, že nejde jen o pouhou metaforu.

Zpráva zpoza nepřátelské linie

Ukrajinští zpravodajci a spolupracovníci v Donbasu – v části země, kterou ovládají Rusové – totiž už v květnu dostali do Kyjeva informaci, že Vagnerova skupina se utábořila v oblasti města Stachanov. Konkrétně v tělocvičně jednoho ze sportovních stadionů, která se nacházela pod bočními tribunami. Vagnerovci podle listu Kyiv Independent neumí držet jazyk za zuby a ve městě se chovali až příliš nápadně.

Ve chvíli, kdy ukrajinská armáda získala zprávu o geolokaci Vagnerovy skupiny, informaci následně po vlastní ose potvrdila. Tím začalo plánování operace, jejímž cílem bylo zničení tábora proruských žoldáků. Ukrajinská zpravodajská služba během fáze příprav opakovaně sledovala, zda vagnerovci ze stadionu nezmizeli.

Byl tu ale problém – nájemní vojáci sídlili v zalidněné oblasti. Podle odhadů v útrobách stadionu pobývalo zhruba 300 až 400 vagnerovců. Ve Stachanově žilo před válkou zhruba 80 tisíc lidí. Řada z nich ale v průběhu konfliktu oblast opustila, ukrajinská armáda se proto rozhodla, že útok na vagnerovce přes všechna rizika provede.

Moment útoku

Vykonavatelem operace se stal ceněný raketový systém HIMARS, který Ukrajinci dostali od Spojených států. K útoku došlo v ranních hodinách 9. června. A podle dostupných informací byl pro Ukrajince mimořádně úspěšný.

Stadion skončil v troskách. Rakety rozmetaly tribuny i tělocvičnu a usmrtily několik desítek žoldáků. Odhady o počtu obětí se různí. Podle ukrajinských špehů na místě zemřelo až 250 členů Vagnerovy skupiny.

Ruská strana podala ukrajinskou operaci jako útok na civilisty, o přítomnosti členů Vagnerovy skupiny na stadionu mlčí. Podle Rusů zemřelo při útoku 22 civilistů. Ukrajina tvrdí, že v Donbasu mezi oběti připočítali i některé žoldáky. Při raketové salvě měli údajně zemřít „pouze“ dva civilisté.

Tagy: