Ukrajina použije špinavou bombu, bije na poplach Kreml. Je to téměř vyloučené, odmítá Visingr

Sergej Šojgu

Lukáš Visingr k aktuální situaci na Ukrajině

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu vyjádřil obavy, že by Ukrajina mohla použít takzvanou špinavou bombu. Podle vojenského a bezpečnostního experta Lukáše Visingra jde v podstatě o teroristickou zbraň. Její použití je ale podle něj nepravděpodobné.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl svému francouzskému a tureckému protějšku, že se obává, že by Ukrajina mohla použít takzvanou špinavou bombu. Pro své tvrzení ale neuvedl žádné důkazy. Podle něj situace na ukrajině směřuje k nekontrolovatelné eskalaci.

Jaderná zbraň pro chudé

„Špinavá bomba je v podstatě konvenční nálož běžné trhaviny, která je obklopena radioaktivním materiálem. Když dojde k explozi, tak je radioaktivní materiál rozprášen do okolí a způsobí radiační zamoření,“ vysvětlil vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Podle něj je výbuch takové bomby srovnatelný s tím, co by dlouhodobě způsobil malý jaderný výbuch nebo havárie nukleární elektrárny. „Někdy se říká, že je to jaderná zbraň pro chudé. Není ale známo, že by ji někdo někdy reálně použil,“ podotkl Visingr.

Ruská média už v březnu tvrdila, že Ukrajina takovou zbraní disponuje a hodlá ji použít. Ani tehdy ale neposkytla důkazy. Její použití, ať už Ukrajinskou, či Ruskou stranou, ale Visingr považuje za téměř vyloučené. „Špinavá bomba má vojensky diskutabilní efekt. Způsobí to dlouhodobé zamoření terénu, kde se pak nikdo nemůže pohybovat. Komplikuje to život oběma stranám,“ popsal s tím, že o špinavé bombě se vždy mluvilo jako o teroristické zbrani. „Z minulosti víme, že Al-Káida se snažila něco podobného vyrobit, naštěstí se to nepodařilo,“ dodal Visingr.

Tagy:
bomba zbraň Ukrajina Al-Káida Sergej Kužugetovič Šojgu jaderná zbraň Lukáš Visingr