Skandál na Ukrajině: Tajná služba sledovala novináře. V Kyjevě padají hlavy, stopy míří vysoko

Příslušník ukrajinské tajné služby SBU v Kyjevě

Ukrajina řeší skandál tajné služby

Ukrajina řeší skandál tajné služby. Agenti SBU sledovali investigativní novináře ze serveru Bihus. Tajná služba na ně měla vyrobit kompromitující materiály. 
Reportéři agenty odhalili a natočili reportáž. Skandál řeší i prezident Zelenskyj, ale stopy vedou prý až do jeho kanceláře.

Byl konec roku a novináři si pronajali několik chatek v hotelovém komplexu asi padesát kilometrů od Kyjeva, aby společně oslavili přicházející Nový rok. O čtrnáct dní později se ale začalo šířit video, na kterém kouří marihuanu. Veřejnost se začala ptát, kdo a proč novináře sledoval a nahrával. Případ tak začala vyšetřovat SBU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemětřesení v ukrajinské armádě. Hlavní velitel Zalužnyj končí, střídá ho zachránce Kyjeva

Jenže dřív, než stačila cokoliv udělat, novináři je předběhli a získali záběry z bezpečnostních kamer hotelu. Ty ukazují, jak několik lidí pobíhá po areálu. Nikdo si ale nepamatuje, že by to byli hosté. „Nepamatuji si, že by se ubytovali nebo měli snídani, oběd nebo večeři. Neviděla jsem je v restauraci. Nepamatuji si, že by vůbec přišli,“ popsala Marina, pracovnice ubytovacího zařízení.

„Třicet lidí z Oddělení pro ochranu národní bezpečnosti z SBU nainstalovalo kamery do našich hotelových pokojů, ale také do sauny,“ uvedl majitel a hlavní reportér Bihus.info Denis Bihus.

Záběry z hotelových kamer tedy podle Bihuse dokazují, že kompro pořídili sami agenti tajné služby. Hlavní koordinátor navíc nechal vedení hotelu své telefonní číslo, u kterého se dalo dosledovat označení „Ihor z SBU“. „Lézt někomu do ložnice a špehovat ho je ruská prohnilá tradice, ale to já nepřijmu,“ sdělil Denis Bihus.

V Kyjevě pak začaly padat hlavy. Šéfa oddělení pro Ochranu národní bezpečnosti prezident odvolal už koncem ledna. Stále ale není jasné, kdo sledování objednal. Kanál Bihus též upřesnil, že se párty účastnili jen kameramani. Ty, kteří marihuanu kouřili, vyhodil.

Tagy:
hotel marihuana Ukrajina Kyjev skandál tajná služba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj