Putin lhal a manipuloval, sepsula „zmateného“ Carlsona CNN. Rozhovor se ale dočkal i chvály

Vladimir Putin při rozhovoru s Tuckerem Carlsonem

Carlsonův rozhovor s Putinem

Třaskavý rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina s prominentním americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem už na sociálních sítích nahnal miliony zhlédnutí. Americká CNN rozhovor zkritizovala pro nevyváženost, stejně tak Ukrajinci. Carlson ale našel podporu u mnohých konzervativních komentátorů.

Polsko vyprovokovalo druhou světovou válku. Rusko vlastní Ukrajinu. Za sabotáží Nord Streamu stojí americké tajné služby. To jsou jen některé z třaskavých výroků, které pronesl ruský prezident Vladimir Putin v očekávaném rozhovoru s někdejším moderátorem Fox News Tuckerem Carlsonem.

Rozhovor trvající zhruba dvě hodiny už na sociálních sítích zhlédly miliony uživatelů. Významně ho ostatně promoval i majitel platformy X, Elon Musk, který slíbil, že diskusi nebude cenzurovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

Americká CNN rozhovor zkritizovala. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj často čelí v západních médiích tvrdým otázkám, Putin si rozhovor podle CNN moderoval tak trochu sám.

Kritika vedení debaty

„Místo toho, aby na Putina tlačil v některých tématech včetně věrohodných obvinění Ruska ze spáchání válečných zločinů a uvěznění opozičního vůdce Alexeje Navalného, nechal Carlson autokrata volně manipulovat veřejností a vyprávět svou verzi historie. Bez ohledu na to, jak byla lživá. Občas se zdálo, že Putin mezi sdělováním stížností Carlsona školí o historických událostech, zatímco moderátor zmateně přihlíží,“ komentovala CNN.

Na to, že Putin během rozhovoru řekl řadu lživých historických faktů, upozornil i list Daily Mail.

„Při sledování prvních 45 minut vidíte, že je to platforma prezidenta Putina,“ řekla k rozhovoru válečná reportérka Clarissa Wardová, podle které Carlson neměl situaci pod kontrolou.

Rozhovoru si pochopitelně všimli i na Ukrajině, kde rovněž kritizovali, jak málo Carlson do interview zasahoval.

„Rozhovor začal otázkou, proč se Rusko cítilo ohroženo Západem a rozhodlo se napadnout Ukrajinu, na což Putin odpověděl: ‚Vedeme tady talk show, nebo vážný rozhovor?‘ Zatímco Carlson se Putinovu vtipu vesele zasmál, diváci se divili, protože ruský prezident měl dvě hodiny na to, aby volně a téměř bez námitek hovořil,“ komentoval ukrajinský web Kyiv Post.

Carlson ale našel na sítích i častý obdiv. Například u některých konzervativních komentátorů a kandidátů na prezidenta USA.

Pochvala pro Carlsona

„Tucker s Putinem nejedná v rukavičkách. To se mi líbí,“ napsal na X výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy, který boj o Bílý dům vzdal a podpořil Donalda Trumpa.

Stejně tak americký komentátor Ben Shapiro pochválil Tuckera za „fascinující“ rozhovor. A slova uznání vyjádřil i další prezidentský kandidát

„Tucker Carlson byl několik dní očerňován. Starší média a demokratický establishment jsou na něj naštvaní, protože prostě dělá svou práci. Američané zvládnou rozhovory, které vedou k zamyšlení. Zvládneme nebezpečné myšlenky nebo opačné názory. Nechte nás, ať se rozhodneme sami,“ řekl k rozhovoru Robert F. Kennedy junior.

A za Carlsona se postavila i kontroverzní komentátorka Candace Owensová. „Naši prezidenti jsou loutky. Už jsme to věděli, ale Putin to potvrzuje. CIA tyto prezidenty ovládá. To už jsme věděli díky reakci deep state (Owens odkazovala na konspirační teorii, podle které USA řídí tajná skupina lidí, která ovládá politiky, pozn. redakce) na Trumpa, kterého nečekali. Ohlupují a hromadně zdrogovávají Američany a zároveň svrhávají vlády po celém světě. Ale za jakým účelem?“ uvedla Owensová.

Někteří komentátoři pak mezi řádky vyčetli, že hlavní myšlenkou debaty mělo být, že je Putin ochotný jednat o míru.

Tagy: