Ukrajina se po brutálních útocích rozsvěcí. Kličko čeká nejhorší zimu od druhé světové

Blackout zasáhl i Oděsu (23. 11. 2022).

Válka na Ukrajině (24.11.2022 7:06)

Ruská armáda ve středu zasypala Ukrajinu plošnými raketovými i dronovými útoky. Až 70 procent Kyjeva poté zůstalo bez elektrického proudu, do tmy se zahalil i zbytek země. Během 24 hodin se úřadům podařilo na řadě míst znovu zajistit dodávky elektřiny i vody. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ale věští tuhou zimu.

Armáda Moskvy ztrácí na bojišti a místo postupu se soustředí spíše na udržení pozic. Demoralizovat Ukrajince se tak snaží primárně prostřednictvím útoků na civilní objekty a energetickou infrastrukturu.

Soustavné ostřelování vyvrcholilo ve středu, kdy Ukrajinu zasypalo hned 67 raket, které doprovodilo deset dronových útoků. Již tak poškozená infrastruktura bránící se země opět dostala tvrdý zásah. Bez proudu skončila většina Kyjeva, lidé měli rovněž problémy s přístupem k pitné vodě.

Proces obnovy elektrických dodávek a zprovoznění vodovodního potrubí se ale vyvíjí překvapivě dobře. Ve čtvrtek dopoledne agentura Reuters informovala, že v Kyjevě zůstává bez proudu už „jen“ čtvrtina domácností. Do konce dne by se pak měly ve většině města obnovit dodávky vody.

Kličko čeká špatnou zimu

„Energetici se snaží ze všech sil, aby co nejdříve zajistili elektřinu,“ informoval na sociální síti Telegram kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Politik má každopádně obavy z toho, kolik dalších podobných kopanců do kritické infrastruktury Ukrajina vydrží.

„Tohle bude nejhorší zima od druhé světové války,“ řekl Kličko pro německý Bild s tím, že občané se budou muset připravit na případ, že dojde k rozsáhlému výpadku elektřiny i během krutých mrazů.

V takovém případě by možná muselo dojít ke kompletní evakuaci Kyjeva, o které se v posledních týdnech čím dál častěji mluví. „Ale nechceme, aby k tomu došlo,“ uvedl Kličko.

„Putin chce terorizovat občany, chce aby byli ve tmě, aby jim byla zima. Jenže to se nestane. Lidé budou akorát více rozčílení, více odhodlaní. Nezemřeme na útěku, i když si to Putin přeje,“ uzavřel Kličko.

Tagy: