Příchod zimy děsí Ukrajinu. Do Evropy odejde až 800 tisíc lidí, mluví se o evakuaci Kyjeva

Vyhřívané stanoviště ve Lvově (březen 2022)

Příchod zimy a pokračující výpadky elektřiny v zemi dělají Ukrajině čím dál větší starosti. Tamní vláda už údajně pracuje na krizovém plánu, podle kterého by se v případě kritického blackoutu musel evakuovat celý Kyjev. Organizace UNICEF mezitím odhadla, že kvůli zimě může přijít do Evropy 800 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Po relativně klidném létě se hlavní ukrajinské město Kyjev znovu potýká s problémy. Patří mezi místa, která Rusové začali v posledních týdnech častěji ostřelovat. Nekonečné útoky na kritickou infrastrukturu způsobily, že je čím dál těžší udržovat v chodu rozvodnou elektrickou síť.

V Kyjevě žily před válkou tři miliony lidí a i přes počáteční válečný exodus v něm většina občanů zůstala. Udržení hlavního města se v prvních měsících války stalo symbolem ukrajinského odporu, teď ale tamní vláda sama od sebe začíná skloňovat možnost jeho evakuace.

Podle listu New York Times Ukrajina zvažuje plošné vyklízení Kyjeva, a to v případě pokračujících blackoutů, které by metropoli úplně paralyzovaly. Energetická infrastruktura Ukrajiny je zničená nebo poškozená údajně až ze 40 procent. Úřady se přesto nadále snaží každý výpadek vyřešit a staví stovky vyhřívaných úkrytů, kam se mohou lidé v případě zimy nebo blackoutu schovat.

Ukrajinu opustí statisíce lidí

Není pochyb, že zima ovlivní dynamiku války na Ukrajině. Obě strany konfliktu se snaží před příchodem mrazů upevnit své pozice, které chtějí držet. Zima bude mít dopad na vojáky i běžné občany.

Organizace UNICEF upozornila, že chladné podmínky na Ukrajině vyvolají další uprchlickou vlnu. Nadcházející příchod válečných utečenců má tradičně čekat především Polsko, které se doposud postaralo o největší počet uprchlíků z Ukrajiny.

UNICEF odhaduje, že zima vyžene z domovů až 800 tisíc lidí. Pro ilustraci – v prvních měsících války mělo Ukrajinu opustit zhruba osm milionů občanů (hlavně žen a dětí), přibližně 4,5 milionu se v průběhu konfliktu vrátilo zpátky do vlasti.

Tagy: