Ukrajinci finišují přípravy na protiofenzivu, hlásí Američané. Rusové zmatkují u Bachmutu

Celý západní svět očekává ukrajinskou protiofenzivu namířenou na ruské pozice. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sice říká, že je na ní ještě brzy a potřebuje více času, ale objevují se zprávy, že k protiútoku dojde v blízké době. Informuje o tom například americká televizní stanice CNN s odkazem na představitele americké armády. Ti tvrdí, že Ukrajinci podnikají poslední kroky k zahájení svého úderu.

Ukrajinské síly se podle zmiňovaných zdrojů CNN z prostředí americké armády připravují na zahájení své očekávané protiofenzivy. Konkrétně mají finišovat například při výběru ruských cílů, mezi něž spadají třeba muniční sklady, velitelská střediska a také stanoviště ruské těžké techniky a dělostřelectva.

CNN připomíná, že takřka stejně Ukrajinci postupovali při své loňské protiofenzivě na severovýchodě a později na jihu země. Postupu jejich vojsk předcházela právě raketová a dělostřelecká palba na předem vytipované ruské cíle.

Prezident Zelenskyj ovšem tvrdí, že protiofenziva ještě nezačne. Kyjev podle něj potřebuje „ještě trochu času“. „S tím, co máme, můžeme jít vpřed a uspět, ale ztratili bychom hodně lidí. Myslím, že to je nepřijatelné. Proto musíme počkat,“ řekl pro evropská média v čele s britskou BBC Zelenskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Osudová chyba prchajících Rusů. Ukrajinci je zničili jejich vlastní zbraní, ukazuje video

Na straně druhé je však přirozené, že těmito slovy se mohl snažit svět a především Rusy zmást. Poslední protiruská ofenziva, která započala loni na konci léta, byla rovněž překvapivá.

Zraky světa se upínaly na Donbas, tedy východní Ukrajinu, ale Ukrajinci místo toho začali postupovat na severovýchodě v Charkovské a Luhanské oblasti. Později Rusy zatlačili i na jihu v Chersonské a Záporožské oblasti. Tehdy se jim navíc podařilo i osvobodit Cherson, který jako jediné oblastní město Rusové od začátku války dobyli.

Ruské zmatky u Bachmutu

Mezitím se objevují zmatečné informace o situaci v Bachmutu. Jeho velkou část již dobyli ruští žoldáci z Vagnerovy skupiny, ale západní pozice města stále brání ukrajinští vojáci, kteří zde Rusům způsobují těžké ztráty.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin před několika dny vztekle tvrdil, že se na něj ruská armáda vykašlala a neposlala mu potřebnou munici pro jeho muže. Později dokonce říkal, že se se svými žoldnéři, které často tvoří propuštění trestanci bojující za vidinu svobody, ustoupí kvůli blížící se ukrajinské protiofenzivě.

Zelenského slova, že Ukrajina stále není připravena na zahájení svého protiútoku, jsou podle Prigožina lstí. Podle něj je protiofenziva v pohybu, což podle něj dokládají právě střety v Bachmutu, který se stal jedním ze symbolů ukrajinského odporu proti ruským okupantům.

Prigožin opět ve střetu se Šojguem

Aby vyjádření z Bachmutu nebylo málo, Prigožin nyní navíc vystoupil s tvrzením, že Ukrajincům se zde aktuálně daří natolik, že vagnerovci potřebují posily. „Nepřítel spustil sérii úspěšných protiútoků na křídlech, kde se nacházejí jednotky ruských ozbrojených sil,“ nechal se slyšet prostřednictvím své tiskové agentury. Na druhou stranu však šéf vagnerovců tvrdí, že ovládá až 95 procent Bachmutu.

Kvůli údajným ukrajinským postupům ve městě dokonce pozval na místo ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, se kterým je už delší dobu na nože kvůli odlišným názorům na vedení války a také kvůli boji o vliv v okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šojgu zareagoval, že Prigožinova slova nejsou na místě. „Vyjádření šířená kanály na sociální síti Telegram o ‚průlomech v obraně’ na několika místech linie dotyku nejsou pravdivá,“ uvedl v oficiální zprávě jeho resort. Naopak hlásí, že Rusové postupují. „Nepřítel má značné ztráty, co se týče mužů i výzbroje,“ dodalo ruské ministerstvo spravedlnosti.

Samotný Kyjev k situaci v Bachmutu uvedl, že ukrajinské síly zvládají odolávat náporu ruských sil a zároveň zkoušejí najít slabá místa v jejich liniích. Podle Ukrajinců začínají obránci v Bachmutu po měsících defenzivy nabírat iniciativu a přecházejí do ofenzivy.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Jevgenij Prigožin