Drony jako ukrajinský trumf. Můžou útočit na Rusy stylem kamikaze, říká Visingr

Plánovaná ukrajinská protiofenziva se neobejde bez letecké podpory, kterou Kyjev nemá v případě stíhaček tak silnou jako Rusko, ale může chybějící letouny suplovat drony. Pro CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Ukrajinci mají podle něj řádově až desítky tisíc dronů, které by mohly útočit ve stylu kamikaze, tedy střemhlav nalétávat přímo do ruských cílů.

„V přímém souboji Ukrajinci moc šancí nemají. Mají menší počet letadel, jejich letouny jsou vesměs starší a méně moderní než ruské. Přesto se Ukrajincům podařilo dosáhnout některých zajímavých úspěchů,“ řekl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Zároveň zmínil, že Kyjev zkrátka ani přes své dílčí úspěchy nemůže počítat s tím, že jeho stíhačky budou stačit k získání vzdušné převahy, která je při ofenzivě nezbytně nutná. Ukrajinci ale mají jeden trumf. „Zdá se, že mají připravené suplování chybějící vzdušné převahy. V opravdu velkém počtu by mohli nasadit kamikaze drony. Mluví se o tom, že jich mají připravené řádově desítky tisíc,“ prohlásil Visingr.

Právě drony by podle něj mohly zaskočit za chybějící ukrajinské stíhačky a cíleně nalétávat na ruské cíle.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry obrovské exploze: Ukrajinci zničili ruský obrněnec. Ztráty okupantů jsou alarmující

Visingr zároveň nastínil, jakými směry by se mohla ubírat ukrajinská protiofenziva. „Existuje několik variant, nejvíce se mluví o útoku na jihu, řekněme od Záporoží směrem na Melitopol. Tomu by mohly nasvědčovat některé operace, které tam ukrajinská armáda provedla, například řada úderů na ruské sklady v týlu a další významné objekty,“ zmínil vojenský analytik.

Tato cesta však nemusí být v ukrajinských plánech jediná. „Hodně se ale také spekuluje o úderu v oblasti Bachmutu, případně u Kupjansku směrem na Starobilsk nebo někde v oblasti Doněcku, občas se také mluví o úderu směrem na Krym. Těch možností je celá řada,“ popsal Visingr s dovětkem, že Ukrajinci možná „mají zase v rukávu schované nějaké překvapení“.

Kudy povede ukrajinská protiofenziva?

Odhadovalo se, že předešlá zářijová protiofenziva Ukrajinců se bude odehrávat na východní a jihovýchodní Ukrajině. Místo toho však Kyjev zatlačil Rusy zejména v Charkovské oblasti a obecně na severovýchodě země.

Visingr zmínil, že Ukrajina i nadále dostává od svých západních spojenců hlavně munici do děl a dalších zbraní, potažmo řízené střely pro protivzdušnou obranu.

ČTĚTE TAKÉ: Putin: Budoucnost Ruska stojí na našich vojácích. Jsou jako němečtí nacisté, reagoval expert

Ta je totiž téměř neustále v pohotovosti kvůli ruským raketovým úderům na ukrajinská města. Ukrajina i nadále zvládá tomuto náporu odolávat. „Rusové sázejí na to, že Ukrajincům dojdou zásoby protivzdušné munice dřív než zásoby střel Rusům,“ uvedl.

Visingr se dotkl také tématu prodeje zbraní z války na Ukrajině na černém trhu. Poznamenal, že takové korupční a zločinné jednání se sice děje, ale zapojuje se do něj i opačná strana konfliktu. „Týká se to i Ruska. Už byla zaznamenána řada případů, kdy bývalí ruští vojáci začali páchat trestnou činnost s použitím zbraní, které odcizili ruskému eráru,“ komentoval analytik. Z ukrajinské strany se podle jeho slov na černý trh nedostávají těžké zbraně či vozidla jako tanky, ale panuje riziko u ručních zbraní.

Tagy: